Nieuws

Nieuwe Schiphol-terminal krijgt heel veel glas

16 september 2017 16:16

Zo gaat de nieuwe terminal van Schiphol eruit zien. Het team van architect Kees Kaan versloeg met dit voorstel enkele beroemde rivalen.

Een team met Kees Kaan van KAAN Architecten gaat het ontwerp van de nieuwe terminal voor luchthaven Schiphol maken. Het ruim 100.000 vierkante meter grote gebouw komt aan de zuidkant van Schiphol Plaza te staan en verwerkt daar 14 miljoen passagiers per jaar. Dat fikse oppervlak wordt afgedekt door een zwart dak met een fikse overstek van in totaal 180 bij 150 meter.

Enorme glasvlakken bieden de gebruikers zicht op de luchthaven en een panorama op de wolkenluchten boven het polderlandschap. Het inchecken en de veiligheidscontrole gebeurt op een verhoogd niveau midden in de terminal. Op deze manier krijgen de passagiers meer privacy en ontstaat er een hoger plafond voor de bagagehal eronder. In 2023 moet de nieuwe terminal klaar zijn.

De uitbreiding wordt gebouwd aan de zijde van de oude verkeerstoren naast vertrek- en aankomsthal 1. Dankzij deze directe verbinding kan Schiphol vasthouden aan het één terminalconcept, zodat alle faciliteiten zich onder één dak bevinden. Dankzij korte en directe looproutes worden de passagiersstromen geïntegreerd met de overige verkeersstromen op de luchthaven. De terminal is in de toekomst uit te breiden. 

Er waren vier concurrenten voor het ontwerp van de terminal. Big shots als OMA (Rem Koolhaas), UNStudio (Ben van Berkel), MVRDV en SOM (Skidmore, Owings en Merill) zijn door KAAN achter zich gelaten. Saillant detail: alleen het van oorsprong in Chicago gevestigde SOM heet het vak niet aan de TU Delft geleerd.