Beeld © Bright
Beeld © Bright
Nieuws

De iPhone X ontgrendel je met je gezicht

12 september 2017 23:32

De nieuwe iPhone X heeft geen homeknop, ontgrendelen gaat met je gezicht. De eerste iPhone met een oled-scherm is ook de duurste: 1159 euro.

Kijk ook: livestream met onze eerste hands-on met de iPhone X

De nieuwe iPhone X (je zegt 'iPhone tien') is de eerste iPhone met een oled-scherm. Er komt alleen een versie met 5,8 inch scherm. De homeknop is, zoals verwacht, verdwenen. Door van de onderkant van het scherm omhoog te vegen blader je terug. Om naar de multitaskfunctie met openstaande apps te gaan, moet je even pauzeren tijdens het naar boven swipen. Spraakassistant Siri is voortaan ook te activeren door op de knop aan de zijkant te drukken.

FaceID-gezichtsherkenning

De opvallendste verandering is het ontbreken van de homeknop met vingerafdrukherkenning. Ontgrendelen van de iPhone X gaat via een nieuw systeem met gezichtsherkenning, genaamd FaceID. Door naar je iPhone X te kijken kun je hem ontgrendelen. Met 3D-sensoren en infrarood analyseert de iPhone X je gezicht. Dit systeem is volgens Apple niet te foppen met een foto en de kans dat iemand anders jouw iPhone X met zijn of haar gezicht weet te unlocken zou '1 op 1 miljoen' zijn.

De gezichtsherkenning werkt met een zelflerend systeem met kunstmatige intelligentie. Apple maakt hiervoor gebruik van dataverwerking via een neuraal netwerk op de nieuwe A11-chip. Je gezichtsdata wordt niet in de cloud verwerkt. FaceID is ook te gebruiken voor betalingen via Apple Pay, wat nog niet in Nederland beschikbaar is.

Glazen achterkant, dubbele camera

Ook de achterkant van de iPhone X is voortaan gemaakt van glas. De telefoon heeft een 5,8 inch scherm (2436x1125 pixels) met een 458 ppi pixeldichtheid. De iPhone X beschikt over twee 12-megapixel camera’s aan de achterkant, voorzien van optische beeldstabilisatie, wat de iPhone 7 Plus ook al had.

De camera's kunnen dankzij nieuwe sensoren beter 'diepte zien', wat ervaringen voor augmented reality kan verbeteren. Je ziet virtuele objecten om je heen in het camerabeeld en kunt nauwkeurige metingen doen met de iPhone-camera. Het toestel heeft 3GB werkgeheugen en er is keuze uit 64 of 256 GB opslaggeheugen. De accuduur van de iPhone X is volgens Apple 2 uur langer dan die van de iPhone 7. 

Draadloos opladen

De iPhone X is ook draadloos op te laden, met inductieladers die werken met de Qi-standaard. Ook meerdere Android-toestellen zijn daar al draadloos mee op te laden. Apple komt ook met een speciale oplaadmat voor meerdere apparaten, de AirPower. Daarmee zijn de iPhone X en 8, Apple Watch en AirPods op te laden. Voor de draadloze oordoppen is een nieuw doosje dat de Qi-standaard ondersteunt nodig.

Duurste iPhone ooit

De iPhone X zal beschikbaar komen in twee kleuren: zilver en spacegrijs. De Nederlandse prijs van de iPhone X met 64 GB is 1159 euro, de versie met 256 GB kost 1329 euro. Het toestel is vanaf 27 oktober te bestellen en wordt vanaf 3 november geleverd. 

Ook nieuw: de iPhone 8

Apple kondigde eerder vanavond ook de nieuwe iPhones 8's aan, die nog wel een lcd-scherm en homeknop hebben. De iPhone 8 kost vanaf 809 euro, de iPhone 8 Plus vanaf 919 euro.

Bekijk de livestream van de hands-on met de nieuwe iPhones op onze Facebook-pagina:

Onze reis- en verblijfkosten zijn betaald door Apple. Apple heeft echter geen enkele invloed op de vorm en inhoud van onze artikelen en video's.

Volg ons YouTube-kanaal voor meer video's over de nieuwe iPhones