Nieuws

Schikking in beroemde zaak over selfie van aap

12 september 2017 09:40

De dierenrechtenorganisatie PETA en een fotograaf treffen een schikking in de slepende zaak over het auteursrecht op een selfie die de aap Naruto maakte.

Dierenrechtenorganisatie PETA en fotograaf David Slater zijn er eindelijk uit. Het auteursrecht op bovenstaande foto gaat naar Slater en niet naar de makaak Naruto, die hem maakte. Daar staat wél wat tegenover. Slater doneert in het vervolg 25 procent van de inkomsten uit de foto aan goede doelen die het leefgebied van Naruto en andere makaken in Indonesië beschermen. 

PETA eiste in eerste instantie dat alle opbrengsten van de selfie ten goede zouden komen van het dier. Volgens de organisatie bewijst de foto dat makaken intelligente en hoogontwikkelde dieren zijn die recht hebben op hun eigen intellectuele eigendom.

Daar was Slater het niet mee eens. Het was zijn toestel waarmee Naruto de selfie nam. Daarom zouden de rechten bij hem moeten liggen – en dus ook de opbrengsten. Een rechter in San Francisco stelde hem begin vorig jaar in het gelijk. De zaak is in hoger beroep geschikt. 

Bright is bij het Apple-event in Californië

Bright-hoofdredacteur Erwin is bij de Apple-presentatie van nieuwe iPhones in Cupertino vanavond (12 september). Volg ons op Twitter voor live updates, like ons op Facebook voor onze livestream met de nieuwe producten en houd ons YouTube-kanaal in de gaten.