Nieuws

Chinezen willen verbod op benzine- en dieselauto's

12 september 2017 09:33

China, de grootste automarkt ter wereld, werkt aan een verbod op benzine- en dieselauto’s.

De Chinese staatssecretaris voor de industrie en informatietechnologie, Xin Guobin, verklaarde tijdens een bijeenkomst dat een verbod op benzine- en dieselauto's al ‘in de nabije toekomst’ zal worden doorgevoerd. Dat meldt het Chinese staatspersbureau Xinhua.

China produceerde vorig jaar meer dan 28 miljoen auto’s. Daarvan waren er 500.000 elektrisch: een stijging van 50 procent in vergelijking met 2015.

Nederland

Een Chinees verbod op de verkoop van auto’s die op benzine of diesel rijden zou een nieuwe impuls zijn voor de ontwikkeling van elektrische auto’s. Eerder kondigden Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk aan dat ze vanaf 2040 een verbod willen op auto’s die rijden op fossiele brandstoffen.

In Nederland stemde de Tweede Kamer vorig jaar in met een motie van de PvdA waarin staat dat ons land moet streven “naar het louter verkopen van emissieloze (nieuwe) auto’s in 2025”. Volgens minister Henk Kamp (Economische Zaken) zou dat streven in strijd zijn met de afspraken die zijn gemaakt met de industrie. De bewindsman denkt dat in 2025 15 procent van de nieuw verkochte auto’s elektrisch zal zijn.

Volkswagen en Mercedes-Benz

Volkswagen kondigde deze week aan dat het in 2030 van alle modellen ook een elektrische variant wil hebben. Mercedes-Benz wil al in 2022 op dat punt zijn aanbeland. Om de overgang naar elektrische auto’s mogelijk te maken steekt Volkswagen naar eigen zeggen 50 miljard euro in de ontwikkeling van accu’s.

Bright is bij het Apple-event in Californië

Bright-hoofdredacteur Erwin is bij de Apple-presentatie van nieuwe iPhones in Cupertino vanavond (12 september). Volg ons op Twitter voor live updates, like ons op Facebook voor onze livestream met de nieuwe producten en houd ons YouTube-kanaal in de gaten.