Nieuws

Spectaculaire architectuur: Louvre-museum in Abu Dhabi

17 september 2017 00:28

In november opent in Abu Dhabi de spectaculaire dependance van het Parijse Louvre.

Abu Dhabi wil binnen 10 jaar het culturele Las Vegas aan de Golfkust worden. Met onder meer het Zayed National Museum, het Performing Arts Centre, een nieuwe vestiging van het Guggenheim Museum en het te openen Louvre. De helft van collectie van Louvre Abu Dhabi bestaat uit bruiklenen van het Parijse moedermuseum en andere Franse musea. De andere helft, zo'n 600 voorwerpen en kunstwerken, werd de afgelopen tien jaar door Abu Dhabi zelf gekocht.

Architect van het Louvre Jean Nouvel won in 2008 de hoogst haalbare prijs als architect: de Pritzker Prize. Die kreeg hij voor iconen als de augurkvormige en met beeldschermen beklede Torre Agbar in Barcelona en het fantastische Institut du Monde Arabe in Parijs met een automatisch openende gevel die bestaat uit diafragmas.

In Abu Dhabi bouwt hij een haast hallucinaties opwekkende koepel. Het 200 meter brede dak met gaten beeldt de sterrenhemel boven de woestijn uit. De koepel beschermt de museumcollectie eronder tegen zandstormen en temperatuursschommelingen van meer dan 40 graden. Het interieur is een kashba-achtig labyrint van paviljoens.

Miniatuurvoorbeeld