Nieuws

Video: 'struisvogelrobot' Cassie moet hulp in nood bieden

12 september 2017 08:50

De struisvogelachtige robot Cassie moet op elk terrein op de been blijven en kan zo helpen bij reddingsoperaties.

De tweebenige robot Cassie van Agility Robotics is na jaren ontwikkeling klaar voor het echte werk. De eerste exemplaren zijn afgeleverd bij klanten, meldt het Amerikaanse robotbedrijf. De lopende robot gebruikt een mechanisme dat de menselijke spieren nabootst met behulp van veren. Cassie heeft per been vijf motoren en kan vier uur lang rondlopen op een volle accu.

Reddingsoperaties 

Cassie zou uiteindelijk overal moeten kunnen lopen waar mensen ook zouden kunnen komen, maar waar dit soort tweebenige robots nu nog veel moeite mee hebben, zoals rotsachtig terrein. Als de robots stabiel genoeg zijn kunnen ze worden ingezet bij reddingsoperaties. Bezorgen van pakjes is nog niet aan de orde, daarvoor moet de robot goedkoper worden én minder angstaanjagend.

De Universiteit van Michigan gaat de komende maanden een Cassie-robot testen op erg ongelijk terrein. De wetenschappers hopen de robot nog stabieler te krijgen. De prijs van de robot is overigens niet openbaar gemaakt.

Ook concurrent Boston Dynamics ​werkt aan een tweebenige robot die op elk terrein overeind moet blijven, de ATLAS. Die robot is wel een stuk groter. Boston Dynamics is onlangs door het Japanse Softbank overgenomen van Google-moederbedrijf Alphabet.

Lees ook: Amerikaanse MegaBot is klaar voor gevecht met Japanse robot