Nieuws

Video: deze app detecteert of je een hersenschudding hebt

8 september 2017 14:09

Door je pupilreflex te analyseren bepaalt een nieuwe app van Amerikaanse wetenschappers of je een hersenschudding of ander hersenletsel hebt.

Wetenschappers van de Universiteit van Washington ontwikkelen de eerste app die in staat is om te bepalen of mensen een hersenschudding hebben. Hiervoor analyseert de app hoe de pupillen op licht reageren. Deze reflex wordt al langer gebruikt om vast te stellen of patiënten zwaardere vormen van hersenletsel hebben, maar de methode zou ook goed zijn te gebruiken bij een lichte hersenschudding.

De telefoon met de PupilScreen-app moet nu nog in een speciale houder zitten, maar uiteindelijk moet de app ook gewoon alleen met de smartphone werken. PupilScreen wordt de komende tijd in de praktijk getesten door sportcoaches en medisch personeel. Binnen twee jaar moet er een commerciële versie van de app beschikbaar komen.

Kanker detecteren met selfie

Onderzoekers van dezelfde universiteit ontwikkelden onlangs ook al een app waarmee je jezelf met een selfie kan screenen op alvleesklierkanker. Eén van de eerste aanwijzingen dat iemand alvleesklierkanker heeft, is vaak een gele verkleuring van de huid en ogen. Dat is een gevolg van de gestegen bilirubinespiegel in het bloed. Lees hier meer over de app.