Nieuws

Gezichtsherkenning moet id-fraude tegengaan in België

4 september 2017 20:45

De Belgische overheid wil met gezichtsherkenning de strijd aangaan met identiteitsfraude. Burgers mogen niet zelf pasfoto's meenemen naar het loket.

In België is identiteitsfraude de laatste jaren fors toegenomen. In 2015 telde de Belgische politie bijna 4000 gevallen van id-fraude en vorig werden ruim 700 frauduleuze identiteitskaarten uit de omloop gehaald. Een van de grootste problemen is de 'lookalike-fraude', waarbij iemand claimt dat hij al zijn papieren kwijt is en papieren aanvraagt op naam van iemand waarop hij lijkt. 

"Als iemand een naam noemt en beweert dat hij al zijn papieren kwijt is, dan kan de ambtenaar vaak alleen maar kijken of die persoon op de foto’s van eerdere identiteitskaarten lijkt," zegt de Antwerpse procureur-generaal Patrick Vandenbruwaene. "Heeft die persoon bijvoorbeeld plots een baard, wordt dat moeilijk."

In 2019 krijgen Belgische ambtenaren die aanvragen van identiteitspapieren afhandelen daarom hulp van software voor gezichtsherkenning. Belgen zouden dan ook niet meer zelf pasfoto's mee mogen brengen naar het loket. Fotografen moeten de pasfoto's direct doorsturen naar gemeenteloketten. Ook pasfoto-kiosken moeten via software de foto's direct naar de gemeente sturen. Ambtenaren zouden volgens Vandenbruwaene ook zelf foto's aan het loket moeten kunnen nemen.