Nieuws

Dit verwachten we van de grote techbeurs IFA 2017

29 augustus 2017 20:06

Europa's grootste techevent is later deze week in Berlijn. Onze verwachtingen op een rij.

De Internationale Funkausstellung Berlin (of gewoon: IFA) vindt plaats van 1 tot en met 6 september. Op de beurs zijn grote merken als Samsung, LG en Sony standaard aanwezig om hun nieuwe apparaten te presenteren. Dat gebeurt in de twee dagen voordat de beurs officieel van start gaat. Hieronder lichten we uit wat de belangrijkste merken dit keer laten zien. Bright doet verslag vanuit Berlijn, volg ons op Facebook, Twitter en YouTube.

Samsung

Samsung heeft zijn Galaxy Note 8 natuurlijk al gepresenteerd, maar het gloednieuwe toestel is ongetwijfeld ook in Berlijn te bewonderen. Maar is er nog meer nieuws? Waarschijnlijk zullen we minstens één nieuwe smartwatch zien, namelijk de Gear Fit 2 Pro, waarvan de specificaties recent al uitlekten via Samsung zelf. Dit apparaat krijgt een 1,5-inch amoledscherm met 4G aan interne opslag en een 200 mAh-accu. Belangrijke toevoeging aan het sporthorloge is dat hij waterdicht is tot 50 meter. Verder ondersteunt hij bluetooth en komt hij in zwart en zwart/rood.

Ook Samsungs spraakassistent Bixby zou van de partij zijn. Er gaan bijvoorbeeld geruchten over draadloze oordoppen met Bixby en over een Bixby-speaker. Met dat laatste apparaat kan Samsung de concurrentie aangaan met Apple's HomePod, de Google Home-speaker en Amazon's Echo.

Sony​

Waarschijnlijk onthult Sony twee nieuwe smartphones op de IFA: de Xperia XZ1 en de Xperia XZ 1 Compact. Beide telefoons zullen betaalbaarder zijn dan de XZ Premium, die begin dit jaar werd getoond. Over de nieuwe toestellen gaan al geruchten en er zijn al afbeeldingen gelekt. De Xperia XZ1 krijgt mogelijk een 5,2-inch scherm met een Snapdragon 835-chip en 4GB aan werkgeheugen. Het scherm is full-hd en wijkt daarmee af van 4K-displays van Sony's andere toptoestellen.

De XZ1 Compact is logischerwijs iets kleiner, met een scherm van 4,6 inch. Het toestel krijgt waarschijnlijk een iets mindere Snapdragon 660-processor. Beide telefoons zouden boven en onder het scherm nog een vrij forse rand houden.

Miniatuurvoorbeeld

LG

Ook LG komt met een nieuwe telefoon: de LG V30. Het bedrijf heeft de afgelopen tijd zelf al veel hints en informatie naar buiten gebracht over het toestel. De V30 krijgt een groot 6-inch beeldscherm met 2880 bij 1440 pixels. De randen van het scherm lopen door tot in de behuizing, wat voor kleine randen in het toestel zorgt. Verder werkt het toestel met een Snapdragon 835-chip en 4GB aan werkgeheugen.

Op de achterkant komt een dubbele camera, waarvan er één een extra wijde lens heeft waarmee je meer in beeld krijgt. Het scherm staat altijd aan, zelfs in slaapstand. Dan worden notificaties en de tijd getoond. Omdat de V30 een oled-scherm heeft, kost dat weinig energie. Ook wordt het toestel geleverd met gezichtsherkenning die eveneens werkt vanuit slaapstand.

Miniatuurvoorbeeld

Lenovo

De Chinese fabrikant Lenovo kondigt naar verwachting de nieuwe Moto X4 aan. Vorige week lekte een Iraanse distributeur al foto's en specificaties van het toestel. Zo zou de Moto X4 een 5,2-inch scherm krijgen met een full hd-resolutie. Er komt een Snapdragon 630-chip met 3GB aan werkgeheugen en een accu van 3000 mAh. Aan de achterkant zou het toestel een dubbele camera krijgen.

Naast telefoons kondigt Lenovo waarschijnlijk ook nieuwe tablets en laptops aan in de Yoga-serie. Ook interessant wordt de Star Wars AR-headset, die Lenovo samen met Disney maakte. Deze augmented reality-bril kwam onlangs in een teaser van het Chinese bedrijf voorbij, dus waarschijnlijk is die tijdens de IFA te testen.

Fitbit

De nieuwe smartwatch van Fitbit is inmiddels aangekondigd. Hij heet de Fitbit Ionic, heeft een vierkant touchscreen en gaat vier dagen op een volle accu mee. Uiteraard krijgt de smartwatch ook veel fitnessmogelijkheden, zo is de Ionic waterdicht om mee te zwemmen. Daarnaast ondersteunt hij gps, bluetooth en wifi en werkt het apparaat met apps van derden. Op de IFA zullen we de Ionic waarschijnlijk in actie kunnen bewonderen. Verder kondigde Fitbit al een slimme weegschaal en bluetooth-oordoppen aan.

Philips

Is de nieuwe slimme tandenborstel van Philips het spannendste apparaat van het bedrijf op de IFA? Van de 'Philips Sonicare DiamondClean Smart' weten we in elk geval zeker dat hij te zien is.

Maar Philips zal waarschijnlijk ook groot inzetten op thuisapparaten, zoals slimme verlichting in de Hue-lijn, en aanvullingen op de Fidelio-speakers. Op tv-gebied worden de eerste Philips-tv's met de quantomdot-technologie verwacht.

Miniatuurvoorbeeld

Dronemerk DJI

De grote dronemaker DJI houdt ook een persconferentie en er gaan geruchten dat het bedrijf de Phantom 5 of Mavic Pro 2 presenteert. Voor zowel de Phantom als de Mavic Pro geldt dat de meest recente versies eind vorig jaar werden uitgebracht, het is dus tijd voor nieuwe versies. Van de Phantom 5 wordt geen nieuw design verwacht en ook geen hogere resolutie dan 4K. Wel kan de lichtgevoeligheid en bitrate worden verbeterd. Ook zijn er geruchten over verwisselbare lenzen en een camera die 360-graden kan draaien.

Volg onze updates vanaf IFA 2017

Bright doet later deze week verslag van de beurs in Berlijn. Volg ook onze Facebook-pagina en onze YouTube-kanaal.