Dutch Filmworks opent jacht op illegale downloaders

Dutch Filmworks opent jacht op illegale downloaders

25-08-2017 12:07 Laatste update: 26-04-2018 18:12

De filmdistributeur opent de jacht op illegale downloaders en gaat hen schikkingsvoorstellen van honderden euro's per illegaal gedownloade film of serie sturen.

Jarenlang werd het downloaden van films en series in Nederland gedoogd. "De mensen hadden gewoon een vrijbrief om van ons te stelen", vertelt Willem Pruijssers, eigenaar van Dutch Filmworks.

Door het illegale downloaden en streamen zegt Pruijssers jaarlijks tientallen miljoenen euro's mis te lopen. "Het is gewoon ordinair jatten." Het bedrijf is distributeur van films als Komt een vrouw bij de dokter, Dummie de mummie en De eetclub. Ook buitenlandse series als Planet Earth en CSI, en films als The Wolf of Wall Street lopen via het Nederlandse bedrijf.

235.000 illegale downloads

Dutch Filmworks begint de jacht op downloaders eind oktober door zes weken in de gaten te houden wie er één van zijn nieuwe films of series downloadt of streamt met een app als Popcorn Time. Volgens het bedrijf gaat het per uitgave om honderdduizenden illegale downloaders. De film Mechanic: Resurrection is volgens het bedrijf in een jaar tijd 235.000 keer illegaal in Nederland gedownload.

Het Duitse bedrijf Excipion gaat namens Dutch Filmworks de Nederlandse ip-adressen van illegale downloaders verzamelen. Zo krijgt de filmdistributeur een lange lijst met inbreukplegers, waarna het bedrijf naar de providers stapt om erachter te komen wie er achter een ip-adres schuilgaat.

Twee obstakels overwinnen

Maar voor het zover is, moet Pruijssers nog twee obstakels overwinnen. Allereerst moet hij van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) de definitieve toestemming krijgen om de ip-adressen te mogen verzamelen. Vooralsnog heeft het enkel een voorwaardelijke toestemming gekregen.

Een woordvoerder van de AP laat weten dat mensen tot vandaag bezwaren kunnen indienen, en dat er daarna een besluit wordt genomen.

Providers moeten meewerken

Daarna moeten de providers nog meewerken. Ziggo, XS4ALL en KPN laten in een reactie weten de privégegevens van klanten pas te overhandigen wanneer een rechter dat eist. Pruijssers hekelt deze werkwijze: "Zelfs ons verzoek om illegale downloaders eerst een waarschuwing te sturen wijzen ze af. Ze zijn bang om door deze maatregelen klanten kwijt te raken aan een concurrent, en dat is triest."

De kans dat de rechter providers verplicht om de privégegevens van illegale downloaders te overhandigen, is volgens ict-jurist Arnoud Engelfriet groot. "Als Dutch Filmsworks aantoont dat een klant van een provider een film illegaal heeft gedownload, dan is de provider volgens een eerdere uitspraak van de Hoge Raad verplicht om deze privégegevens te overhandigen." Illegale downloaders kunnen zich volgens Engelfriet dan ook zorgen gaan maken.

Honderden euro's

Dan rijst de vraag: hoe hoog zijn de schikkingsvoorstellen die Dutch Filmworks gaat sturen? Pruijssers wil geen exacte bedragen noemen, maar het gaat zeker om honderden euro's: "Daar zitten onze technische en juridische kosten in verwerkt, samen met de schade die wij lijden door het downloaden en uploaden. Daarnaast moet het bedrag een afschrikkende werking hebben."

In Nederland bestaat een schadevergoeding echter uit de reëel geleden kosten, legt Engelfriet uit. Hij vindt deze bedragen dan ook aan de hoge kant: "Ik denk eerder aan een euro of 30 voor het niet kopen van de dvd. Als je dat bedrag verdubbelt naar 60 euro heb je volgens mij een reële schadevergoeding."

Als je het niet eens bent met het schikkingsvoorstel kun je naar de rechter stappen. Daar waarschuwt Engelfriet wel voor: de kosten van zo'n zaak kunnen hoger uitvallen dan het schikkingsvoorstel, en die worden volgens hem niet gedekt door de rechtsbijstandsverzekering. 

Brood of dvd jatten

"Ons doel is om het aantal diefstallen tot een minimum terug te brengen", vertelt Pruijssers. "Het gaat ons echt niet om een paar duizend illegale kopieën. Het gaat om miljoenen illegale downloads per jaar, en wat voor schade dat ons berokkent. In de media hoor je altijd alles over internetvrijheid en dat downloaden moet kunnen, maar als je een dvd jat uit de winkel word je ook gewoon bestraft."

Maar wat als een studentenhuis een film illegaal downloadt, wie is er dan verantwoordelijk? Degene die voor de internetverbinding betaalt, zegt Pruijssers: "Als je iemand in jouw auto te hard laat rijden, dan moet jij ook de boete betalen." Mensen die hun internetverbinding afschermen met een vpn blijven voorlopig buiten schot. Volgens Pruijssers is dat 'een kleine hypocriete groep die betaalt om anoniem illegaal te kunnen downloaden'.

Op de vraag of Dutch Filmworks ook een schikkingsvoorstel van honderden euro's gaat sturen naar een alleenstaande moeder die voor haar dochter een kinderfilm illegaal downloadt, zegt hij vastberaden: 'ja'. "Dat is natuurlijk erg vervelend, maar we kunnen daarin geen onderscheid maken. Als je een brood steelt bij de bakker word je gewoon opgepakt, hoe rijk of arm je ook bent."