Nieuws

Amazon-patent voor drone-bezorging heeft hoog Big Brother-gehalte

25 augustus 2017 16:50

Een Amazon-patent beschrijft hoe toekomstige bezorgdrones als een Big Brother Eye In the Sky ook je huis en tuin inspecteren.

Amazon is 's werelds grootste online warenhuis en met name in de VS hoef je als consument nauwelijks nog de deur uit om te shoppen. Je kan het zo gek niet verzinnen of Amazon kan het bij je thuis afleveren. 

Toch wordt het nog gekker als het aan Amazon ligt. Amazon werkt namelijk aan bezorgdrones die je huis en tuin met videocamera's tijdens de bezorging scannen. Ziet de drone een missende dakpan, dan zal Amazon je een bericht sturen dat het bij een recente dronebezorging opviel dat er een dakpan mistte. Amazon weet dan wel een paar lokale dakbedekkers die de dakpan voor je kunnen vervangen.

Virtueel hek

In het 23 pagina tellende document geeft Amazon ook voorbeelden van aanbevelingen welke lokale tuinders de zieke boom kunnen omhakken of het gras voor je kunnen onderhouden. Laat je fantasie hierop los en het einde is zoek, want Amazons Eye in the Sky zou ook kunnen zien dat de ramen gelapt moeten worden, de deurkozijnen verrot zijn en de schuur wel een likje verf kan gebruiken.

Amazon is zich wel bewust van de privacy van klanten. Het bedrijf beschrijft een opt-out-optie in het octrooi: klanten zouden via geofencing een virtueel hek om hun woning kunnen zetten zodat de drone geen opnames maakt.

Post.nl

Op The Next Web maken ze zich desondanks zorgen. Volgens hen is Amazons idee vergelijkbaar met de "postbode die na het bezorgen van de post door de achtertuin loopt en notities aan het maken is".

Opvallend genoeg is dat bijna waar Post.nl op een positieve manier mee experimenteert. Postbodes die dagelijks over straat lopen, melden zwerfvuil, losse stoeptegels en onkruid aan gemeentelijke instanties en kunnen in deze experimenten ook watermeterstanden bij mensen opnemen of enquêtes afnemen. Dat is echter hele andere koek dan mensen een nieuwe heggenschaar aansmeren omdat de drone zag dat de heg bijgewerkt moet worden.