IJsland staat als eerste bezorgdrones toe

IJsland staat als eerste bezorgdrones toe

24-08-2017 13:18 Laatste update: 26-04-2018 18:12

De IJslandse hoofdstad Reykjavik maakt als eerste de weg vrij voor bezorgdrones die pakketjes afleveren.

Terwijl bedrijven als Amazon nog volop experimenteren met bezorgdrones, is dronebezorging in de IJslandse hoofdstad Reykjavik binnenkort al werkelijkheid. De luchtvaartautoriteit van IJsland heeft het Israëlische bedrijf Flytrex toestemming gegeven om in de stad bezorgingen met drones uit te voeren.

Flytrex gaat in Reykjavik pakketjes bezorgen van AHA, de grootste online winkel van IJsland. Flytrex maakt zelf geen drones, maar maakt met bestaande drones van A tot Z bezorging mogelijk. Dat doet het bedrijf door personeel te trainen, het netwerk te ontwikkelen waar de drones op draaien en met lokale wetgevers te overleggen over de regelgeving.

Tot de deur

Flytrex gebruikt voor zijn bezorgingen aangepaste DJI Matrice 600-drones. Die professionele drone van een paar duizend euro kan pakketjes tot 3 kilogram tot 6 kilometer verderop bezorgen. In eerste instantie worden de pakketjes nog niet tot de deur gevlogen.

Bij een eerste test vliegt de drone alleen een traject in een baai. Waar een bezorgbusje een half uur over die weg doet, is een drone in enkele minuten aan de overkant. Een bezorger neem het pakket dan aan, en bezorgt dat ouderwets. Nog voor het eind van dit jaar volgen echter ook volledige dronebezorgingen, denkt Flytrex. De bestellingen worden dan met een touwtje naar de grond getakeld.


Lees ook: Amazon wil speciale torens voor bezorgdrones