Nieuws

Bomen maken muziek

26 augustus 2017 09:14

Componist Bert Barten geeft het eerste bomenconcert van Europa.

Theaterregisseur en componist Bert Barten uit Oss laat de stem van bomen horen. "Bomen produceren trillingen die niet hoorbaar zijn voor het menselijk gehoor, maar die er wel zijn", legt Barten uit. Sensoren kunnen die trillingen wel waarnemen. Barten koppelt die trillingen aan een instrument zodat je de muziek van een boom kunt horen. Het geluid is gemanipuleerd maar de compositie wordt gemaakt door de boom. "De boom is de componist. Wij zijn de arrangeurs, wij zeggen dat de noten gespeeld worden door een viool of een piano maar de oorsprong ligt bij de boom."

In het Mien Ruispark in het Brabantse Bergeijk staat een klein podium keurig tussen twee bomen in. De linkerboom, een ceder, zal hier een zelfgemaakte compositie laten horen. Barten koppelde daartoe de sensoren aan de ceder aan een synthesizer. Hoe dat klinkt kun je hieronder beluisteren.

Sapstroom

Barten meet bijvoorbeeld de sapstroom: een beetje boom zuigt per dag 170 liter water op. Of de fotosynthese: het proces waarmee een boom uit zonlicht bladgroen maakt. Het zijn de levenstekens van een boom die via de sensoren van de kunstenaar stroomstootjes leveren. Die stroomstootjes gaan naar een synthesizer en dan is er muziek van een boom.

Het concert vond vorig weekend plaats tijdens Talking Trees in Bergeijk. Daar laten bomen uit Polen, Braziliƫ, China, Belgiƫ en Nederland van zich horen.