Nieuws

Laura (25) is de eerste professionele vrouwelijke FIFA-speler van Nederland

18 augustus 2017 14:36

Laura van Eijk is de eerste professionele vrouwelijke eSporter van Nederland, en mogelijk zelfs van de hele wereld.

De 25-jarige Laura uit Deventer is zo goed in FIFA, dat ze binnenkort mag spelen voor het 'eSportsteam' van FC Twente. "Ik heb altijd wel wat met gamen gehad", vertelt Van Eijk. "FIFA speel ik al jaren. Eerst speelde ik veel alleen of samen met mijn beste vriend. Sindsdien ben ik niet meer gestopt." 

Wat begon als een hobby, liep behoorlijk uit de hand. Op een gegeven moment ontdekte ze dat ze wel heel veel (goede) mensen kon verslaan en begon Van Eijk mee te doen aan landelijk georganiseerde wedstrijden. "Tijdens een FIFA-toernooi werd ik gescout. Ze zagen me spelen en vroegen of ik het leuk zou vinden om als eerste vrouw ooit deel te nemen aan een eSportsteam."

Niet makkelijk

Een grote kans, want eSports is de laatste jaren enorm in ontwikkeling en er gaat flink wat geld in om. Zo werd de winnaar van de FIFA Interactive World Cup in Londen dit jaar beloond met een hoofdprijs van 200.000 dollar. "Maar als je daar aan mee mag doen, moet je wel strijden tegen miljoenen spelers die allemaal heel erg goed zijn." 

​Op normale dagen werkt Van Eijk als medewerker in de bioscoop van Deventer. De tijd die ze overhoudt besteedt ze voral achter de Playstation. Gemiddeld oefent ze zo'n 3 uur per dag. Op vrije dagen voegt ze daar gerust nog een paar uur aan toe. "Het is niet echt een makkelijk spelletje. Je moet het wel goed onder de knie hebben om het leuk te vinden."

'Meisjes kunnen geen FIFA spelen' 

De verwachtingen als eerste vrouwelijke Nederlandse professionele eSporter zijn hooggespannen. "Ik wil heel graag het beeld van 'meisjes kunnen geen FIFA spelen' doorbreken", vertelt Van Eijk. "Dat is echt een uitdaging. Ik vind het wel spannend, maar het is ook heel leuk natuurlijk."

Ambities heeft ze in ieder geval genoeg. "Ik hoop dat ik me op een gegeven moment kan meten met de top van Nederland.  En dat ik een keer kan meedoen aan het NK, of zelfs het WK", vertelt ze. "Als ik hierdoor ook andere meisjes trigger om hogerop te komen, zou dat geweldig zijn. Dan kan er straks misschien een hele vrouwelijke eredivisie worden opgezet."  

Bright Day

De beste e-sporters zie je in actie op Bright Day 2017. Met de finales van ESL Benelux Championship in de games Counter-Strike, League of Legends, Hearthstone en Rocket League. Plus de FIFA-spelers van E-Divisie. Koop hier je kaartjes.