Driekwart GGZ-websites onbeveiligd: privacywet overtreden

Driekwart GGZ-websites onbeveiligd: privacywet overtreden

18-08-2017 06:07 Laatste update: 26-04-2018 18:43

Driekwart van de websites van Nederlandse GGZ-instellingen maakt geen gebruik van een beveiligde internetverbinding.

Dat is in strijd met een privacywet, omdat op deze websites gevoelige gegevens worden uitgewisseld. Dat blijkt uit onderzoek van de Open State Foundation, een non-profitorganisatie die 'transparantie in de politiek wil vergroten', onder 1900 websites van GGZ-instellingen. Een beveiligde https-verbinding is te herkennen aan het slotje in de browser.

Bij veel van deze websites kun je jezelf inschrijven als patiënt. Het gaat dan om zeer gevoelige gegevens die moeten worden beveiligd met een https-verbinding. Als dat niet het geval is, kunnen kwaadwillenden relatief eenvoudig meelezen en deze gegevens misbruiken.

GGZ-instelling Lievegoed

Eén van GGZ-instellingen die tot voor kort een onbeveiligde verbinding had, is Lievegoed. "Nu is onze website beveiligd", zegt Hans Kompanje, de privacy officer van de zorginstelling, tegen de NOS.

Op de website staat een formulier waar patiënten zich mee konden aanmelden, bijvoorbeeld om van een verslaving af te komen of als je een depressie hebt. Die informatie werd voorheen onbeveiligd over het internet gestuurd. Ook moesten patiënten de verwijsbrief onbeveiligd uploaden en versturen.

22.000 zorginstellingen

Open State Foundation deed zijn onderzoek onder 22.000 sites van zorginstellingen. Naast de geestelijke gezondheidszorg scoren ook de fysiotherapie (20 procent heeft een beveiligde verbinding), thuiszorg (23), verloskundigen (25 procent) en medische klinieken (26 procent) slecht.

Ziekenhuizen en huisartsen doen het relatief goed: respectievelijk 68 en 61 procent van de websites heeft een https-verbinding. Dat is in lijn met de bevindingen die RTL Nieuws vorig jaar presenteerde, toen bleek dat online inschrijven bij één op de drie dokterspraktijken onveilig is. Op dat punt is er dus weinig vooruitgang geboekt.