Nieuws

Alt-rechts sociaal netwerk Gab verwijderd uit Google Play Store

18 augustus 2017 08:53

Google heeft de app van het alt-rechtse Gab-netwerk verwijderd uit de Play Store wegens haatzaaien.

Na het extreem-rechtse geweld in de Amerikaanse stad Charlottesville verwijderden verschillende techbedrijven, waaronder Facebook, Twitter en LinkedIn profielen van neonazi's. Rechts-extremisten wijken echter uit naar Gab, een vrijhaven voor iedereen die zijn extreme ideeën wil uitwisselen. De startup Gab ziet zich zelf als een 'free speech'-alternatief voor Twitter. Dat het netwerk populair is bleek onlangs uit een crowdfunding-campagne waarbij Gab in korte tijd 1 miljoen dollar aan donaties ontving.

Google heeft nu, in navolging van Apple die de Gab-app in juni al uit de App Store verwijderde, de app uit de Play Store gehaald. Volgens Google schendt Gab de algemene voorwaarden wegens haatzaaien. De algemene voorwaarden zijn simpel en duidelijk: "We staan geen apps toe die aanzetten tot haat jegens groepen mensen op basis van hun ras of etnische afkomst, geloof, handicap, geslacht, leeftijd, nationaliteit, veteranenstatus, seksuele geaardheid of genderidentiteit."

Gab is inmiddels bezig om de app via andere wegen als download ter beschikking te stellen. Het netwerk zegt bovendien een klacht te zullen indienen bij de Amerikaanse Federal Trade Commission omdat Apple, Google en Twitter zouden samenwerken om Gab buiten de deur te houden.