Nieuws

NBA Live is terug maar waar doet die game ons toch aan denken?

17 augustus 2017 17:00

EA Sports is met Fifa al jaren heer en meester van de voetbalgames. Ooit was het bedrijf dat ook met NBA Live in de basketbalgames. Dit jaar zijn ze weer terug.

Het was een wonderlijk moment; na jarenlang braaf elk jaar een nieuwe update te brengen van de bekendste basketbalgame NBA Live was er opeens niets. De game zou NBA Elite 11 heten, maar niet goed genoeg of nog niet af zijn. En dus werd-ie niet uitgebracht. 2KSports was al bezig met een inhaalslag, maar dat jaar waren ze feitelijk de enige partij met een hoge kwaliteit basketbalgame.

Een klap die EA Sports niet meer te boven kwam. Dit jaar proberen ze het weer. NBA Live 18 ziet er beter uit, speelt soepeler en heeft een boel nieuwe game-modi. 

Kloon

In de gamewereld wordt er wel meer afgekeken van andere partijen, maar wie Live 18 speelt ziet meteen wel erg veel overeenkomsten met NBA 2K17. De Myplayer modus is in die game het populairst en dus zien we hier The One. Een modus die straatbasketball (ook aanwezig in 2K17) en professionele wedstrijden combineert. Met een app kun je je gezicht scannen (net als bij 2K) en zelf een basketbalcarrière beginnen. Er is een teamgenoot met wie je intensief communiceert en samenspeelt.

Er is een Ultimate Team variant waarin je kaartjes van spelers spaart. Die laatste is ook al jaren in de eigen Fifa-reeks bekend, dus die hebben ze van zichzelf "gestolen". Al met al lijkt het op een kloon van 2K, maar dan met de iets slickere EA-sports-saus in de presentatie. 2KSports schiet soms nog wat tekort in overdreven animaties. Vorig jaar waren ook de gesprekken met commentatoren houterig en indirect. 

Miniatuurvoorbeeld

Ik had mijn hoofd gescand met de Companion App. Maar mijn kapsel zat er niet bij. 

Maar de reden waarom Live nog niet in de buurt komt van de beste sportsgame ter wereld, zit hem in de tactiek. Na een tijdje spelen zie je in 2K17 (en straks dus ook in NBA 2K18) de intelligentie van de spelers van de tegenstanders. Doe je een paar keer hetzelfde trucje, dan wordt daarop geanticipeerd. Gebruik je steeds dezelfde tactiek, dan past de tegenstander zich aan. Verdedig je teveel voor je man, dan snijdt hij achterlangs. Dat ontbreekt nog in NBA Live. Dus dit jaar zal NBA 2K18 naar alle waarschijnlijkheid nog steeds de beste basketbalgame zijn.