Nederlander bouwt site om emoji-domeinnamen te registeren

Nederlander bouwt site om emoji-domeinnamen te registeren

16-08-2017 14:30 Laatste update: 26-04-2018 18:43

De Nederlandse ondernemer Marc Köhlbrugge heeft een website gebouwd waar je kunt zien welke emoji-domeinnamen er nog beschikbaar zijn.

Op dit moment ondersteunen twee domeinextensies de emoji-domeinnamen: .to en .ws, respectievelijk van eilandengroepen Tonga en Samoa.

Deze domeinnamen zijn met name handig voor mobiele apparaten, waar emoji beter worden ondersteund dan op desktops. Ze worden vaak gebruikt voor marketingacties: Coca-Cola was in 2015 één van de eerste bedrijven die verschillende lachende-emoji-domeinnamen naar zijn website liet doorverwijzen - omdat Coca-Cola 'het universele merk van blijdschap' is.

10 procent commissie

Toen Köhlbrugge van deze emoji-domeinnamen te horen kreeg, bouwde hij een website die kijkt welke domeinnamen er nog beschikbaar zijn. Daarvoor gebruikt hij .to, waar nog veruit de meeste plek is voor jouw emoji-domeinnaam. Voor elke registratie - 45 dollar per jaar - ontvangt hij een commissie van 10 procent, wat neerkomt op 4,50 dollar.

"Het maakt me geen miljonair, maar misschien kan ik wel een ticket naar Tonga kopen", schrijft hij op zijn blog. Sommigen domeinnamen worden voor veel hogere prijzen verkocht, zoals de lachende-emoji.to (9999 dollar), emoji-met-hartjesogen.to (9999 dollar) en de zwaai-emoji.to (8900 dollar). Die laatste verkoopt Köhlbrugge zelf.

Pizza en bier

Ook is het mogelijk om twee emoji als domeinnaam te registeren, bijvoorbeeld de pizza- en bier-emoji voor een restaurant met, jawel, pizza en bier. Deze zijn vaak nog beschikbaar voor zowel .to- als .ws-domeinextensie. Op deze website kun je kijken welke emoji-domeinnamen nog beschikbaar zijn voor .ws.

Op sommige browsers, zoals Chrome en Opera op de desktop, worden de emoji niet in de browserbalk getoond - maar de domeinnamen werken wel. Ook worden deze domeinnamen nog lang niet altijd goed verwerkt door diensten als Slack en Facebook. Op Twitter werken ze daarentegen wel.