Nieuws

Stadslandbouw op daken Eindhovens wooncomplex van MVRDV

19 augustus 2017 12:05

Op de daken van het hypermoderne wooncomplex dat starchitect MRVDV heeft ontworpen voor Eindhoven, vindt straks stadslandbouw plaats.

In Eindhoven bouwt toparchitect MRVDV een hypermodern wooncomplex bestaand uit 7 gebouwen. Het zijn supergroene bouwblokken met huizen en kantoren waarvan de kappen zijn voorzien van levende daken met stadslandbouw en zonnepanelen.

In het gebied rond de Deken van Somerenstraat speelt daglicht straks een centrale rol. “Nieuwe gebouwen worden in hoogte beperkt door denkbeeldige vlakken onder een hoek van 45 graden die zorgen voor maximaal daglicht, ruimtebeleving en een intiem-stedelijk karakter” zegt Jacob van Rijs, medeoprichter van MVRDV. Dat geeft Nieuw Bergen, zoals de zonnestad gaat heten, een herkenbare karakteristiek van onder een hoek afgesneden daken die doen denken aan een stuk kristal.

Dat landschap van puntige daken bestaat uit zonnepanelen en groendaken die tot een opvallend, zichtbaar duurzaam karakter leiden. Collectieve dakkassen en -tuinen met lamellenstructuur vormen een bijzondere beëindiging van een aantal gebouwen en maken duurzaamheid als uitgangspunt zichtbaar. Van Rijs, de VR van MVRDV: “Pocket parks zorgen voor een aangename distributie van groen door de wijk en creëren een diverse openbare ruimte.”

In de zonnestad wordt renovatie gecombineerd met transformatie en nieuwe ontwerpen. Het plan behelst bijna 29.000 vierkante meter: 240 woningen, 1.700 m2 commercie, 158 ondergrondse parkeerplekken en 270 m2 stadslandbouw.

Miniatuurvoorbeeld

Miniatuurvoorbeeld

Miniatuurvoorbeeld