Nieuws

HTTP-foutcode 418 'I'm a teapot' nu officieel

14 augustus 2017 11:20

Iedereen is de webpaginafoutmelding 404 'not found' wel eens tegengekomen. Maar ken je ook de HTTP-statuscode 418 'I'm a teapot'?

Op 1 april 1998 stelde de Internet Engineering Task Force (IETF), een groep die internetstandaarden bepaalt, bij wijze van 1-aprilgrap deĀ statuscodeĀ 418 voor: een protocol voor 'het beheer, monitoren en de diagnose van koffiepotten'. Volgens de grappenmakers moest iedere poging om koffie te zetten met een theepot resulteren in de foutmelding '418 I'm a teapot'.

De 1-aprilgrap, waarmee in de begindagen van internet al een voorschot werd genomen op het Internet of Things, is nog steeds terug te vinden als easter egg in programmeer- en scripttalen zoals Node.js en Google's Go. Google.com/teapot linkt naar de foutmelding en er is zelfs een theepot met een ingebouwde webserver.

Save 418

Vorige week was er echter sprake van dat de '418, I'm a teapot'-foutmelding mogelijk voorgoed zou verdwijnen. Mark Nottingham, voorzitter van de IETF-werkgroep die over http-statuscodes gaat, stelde voor om de 418-code te reserveren voor serieuze webtoepassingen, tot groot ongenoegen van een hoop gepassioneerde geeks die massaal reageerden.

De 15-jarige programmeur Shane Brunswick startte de 'Save 418'-beweging met de #Save418-hashtag. De theepot-foutcode brengt volgens de jonge programmeur een glimlach op het gezicht.

'I'm a bad, bad man'

Brunswicks actie zette zoden aan de dijk want Nottingham zwichtte, mede vanwege het technische argument dat veel websites die de statuscode 418 in hun scripts verwerkt hebben, in de problemen zouden komen als 418 voor andere doeleinden zou worden gebruikt. Nottingham twitterde: 'I'm a bad, bad man', met een link naar Brunswicks Save 418-actie.

Op vrijdag diende Nottingham een voorstel in om 'I'm a teapot' officieel een onderdeel van het web te maken. Statuscode 418 'I'm a teapot' heeft nu de status gereserveerd in het IANA HTTP Status Code register gekregen en zal na goedkeuring officieel onderdeel zijn van het web.