Nieuws

Zo omzeilde Facebook stiekem de Chinese blokkade

12 augustus 2017 19:51

Door zijn fotodeelapp 'Colorful Balloons' te noemen, wist Facebook stiekem toch een app op de Chinese markt te lanceren.

Sinds 2009 is Facebook geblokkeerd in China. En goed, via een vpn-verbinding vinden veel Chinezen toch hun weg naar het Amerikaanse platform. Maar makkelijk is het niet en de grote massa wordt niet bereikt. Mark Zuckerberg wil daarom legale toegang tot de Chinese markt. Waar zevenhonderd miljoen internetgebruikers en dus potentiƫle gebruikers zitten. Hij sprak al talloze keren met Chinese politici en leerde zelfs Mandarijn.

Het geduld lijkt op. In plaats van wachten tot Facebook, en haar andere apps, het land binnen mogen, heeft het bedrijf stiekem een Chinese appĀ gelanceerd. 'Colorful Balloons', zoals de fotodeelapp heet, is in mei goedgekeurd door China. Een journalist van The New York Times vond de gelijkenissen met de Facebook-app Moments zo opvallend, dat hij besloot om op onderzoek uit te gaan.

Hij stuitte op een foto van de eigenaresse van het bedrijf dat de app lanceerde: zij dook ook op in een foto van een meeting tussen Facebook en de Chinese overheid. En zit daar naast een belangrijk Facebookmedewerker die belast is met het opbouwen van een relatie tussen China en het socialmediabedrijf.

Gewaagd experiment

Het is nog maar de vraag hoe deze actie zal landen in China. In oktober dit jaar komt de Chinese Communistische Partij bijeen voor een belangrijke vergadering. In de aanloop daarnaartoe is de regering weinig flexibel en trekt het doorgaans de touwtjes strakker aan.

The New York Times valt het op dat Facebook expres de distributie van de app lijkt te hebben afgeremd. Links waarmee de applicatie gedownload kunnen worden, werken bijvoorbeeld niet altijd. Waardoor de brutale poging van Facebook vooral op een gewaagd experiment lijkt.