Nieuws

Edgar Davids wint zaak om 'dubbelganger' in League of Legends

11 augustus 2017 19:46

De Amsterdamse rechter vindt een game-personage uit League of Legends te veel lijken Edgar Davids. De voetballer heeft recht op compensatie.

Davids klaagde de bekende gameproducent Riot Games aan vanwege het gamepersonage 'Striker Lucian' in League of Legends. De rechter oordeelde vrijdag dat het poppetje te veel op Davids was gebaseerd en dat de profvoetballer recht heeft op een schadevergoeding. De ontwerpers van het spel hebben volgens de rechter met het personage Striker Lucian inbreuk gemaakt op Davids' portretrecht. "Striker Lucian bevat zoveel elementen van de oud-voetballer dat met de skin en afbeeldingen van Striker Lucian het beeld van de voetballer wordt opgeroepen."

De rechter haalde verschillende kenmerken van het poppetje, zoals de donkere huidskleur, het sportieve postuur, de agressieve speelstijl, zwarte dreadlocks en een sportbril gecombineerd met een voetbaluniform aan om tot die conclusie te komen. Davids diende al in 2015 bij Riot Games een klacht in. De gameproducent stelde in de rechtszaak dat de gelijkenissen niet zo groot waren en dat de spelers er niet Davids in zouden herkennen. 

Schadevergoeding

In het spel League of Legends, bedacht door het Amerikaanse bedrijf Riot Games, moeten spelers met verschillende personages missies uitvoeren. Sommige personages, zoals de look-a-like van Davids die tijdens het WK in 2014 geïntroduceerd werd, moeten spelers tegen betaling apart aanschaffen.

Riot Games moet van de rechter een schadevergoeding aan Davids betalen. De bedenkers van het spel moeten aan de rechter laten zien hoeveel er in Nederland is verdiend met Striker Lucian. De rechter zal aan de hand daarvan bepalen hoe hoog de schadevergoeding wordt.

Ruim 100 miljoen spelers

Elke maand spelen meer dan 100 miljoen mensen League of Legends. Vorig jaar keken 36 miljoen mensen naar de esports-finale van de online multiplayer game. Bright bezocht Riot Games in Los Angeles vorig jaar voor dit achtergrondartikel.

De beste Nederlandse League of Legends-spelers zie je in actie tijdens onze Bright Day in november in de Jaarbeurs in Utrecht. Koop hier je kaartjes.