Nieuws

'HBO wilde hackers premie van 250.000 dollar geven'

11 augustus 2017 12:32

De hackers die bij HBO scripts en informatie stalen, kregen van de zender een ‘beloning’ van 250.000 dollar aangeboden.

Dat is te lezen in e-mails tussen HBO en de groep anonieme hackers, die door de hackers met Variety zijn gedeeld. Uit die mails blijkt dat HBO de hackers wilde betalen met geld dat eigenlijk bedoeld is voor zogenoemde white-hat hackers. Dat zijn hackers die kwetsbaarheden melden in plaats van die te misbruiken.

Hoewel de hackers al verschillende scripts van Game of Thrones en persoonlijke informatie van medewerkers lekten, hoopte HBO ze met het premiegeld tevreden te stellen. De toon in de mail aan de hackers was dan ook vriendelijk. Volgens bronnen van Variety zou HBO met de betaling tijd hebben willen rekken, om in kaart te kunnen brengen hoe groot de hack eigenlijk was. In de mail zegt HBO verrast te zijn door de hack, en dat het tijd nodig heeft om het losgeld in bitcoins bij elkaar te krijgen.

Sony-hack

Ook zou HBO hebben gehoopt de hackers met de beloning op hun gemak te stellen, om toestanden zoals bij de grote Sony-hack van 2014 te voorkomen. Waar de hackers in eerste instantie niet duidelijk maakten waar het hen om ging, bleek geld later toch de drijfveer. Veel geld: in een video eisen de hackers een half jaarsalaris, en claimen ze per jaar 12 tot 15 miljoen dollar te verdienen.