Nieuws

Gmail voor iOS waarschuwt nu ook voor phishingmails

11 augustus 2017 10:19

De iOS-app van Gmail toont voortaan ook waarschuwingen als je op verdachte links in mailtjes klikt.

Bij phishingmails proberen criminelen slachtoffers geld of allerlei gegevens te ontfutselen via emails, die van banken en andere legitieme bedrijven lijken te komen. Phishing wordt een steeds grotere plaag. Zo zouden Nederlanders per dag zo'n 50.000 phishingmails ontvangen. Het legt criminelen geen windeieren. Via phishingmails haalde een Nederlandse bende in 2015 bijvoorbeeld in totaal een miljoen euro binnen.

Enkele maanden geleden introduceerde Google een anti-phishingfunctie in de Gmail-app voor Android. Nu gaat de Gmail-app op iOS deze anti-phishingmeldingen ook ondersteunen. In de komende twee weken zal Google deze feature uitrollen naar de gebruikers. Als je dan op een dubieuze link in een mailtje klikt, krijg je een pop-up waarschuwing. Gmail laat je daarmee weten dat de link verdacht is en naar een onbetrouwbare site zal leiden. 

Mocht die waarschuwing je nog niet wakker geschud hebben, dan ontvang je een tweede waarschuwing, die meldt dat het een link is naar een website die verdacht wordt van phishing.

Ben je slachtoffer van phishing, dan kan je dat melden via de Nationale Helpdesk voor Fraude. Je kan daar ook controleren welke phishingmails momenteel in Nederland de ronde doen.