Nieuws

Lightphone: ontworpen om zo min mogelijk te gebruiken

12 augustus 2017 19:40

Met deze Lightphone heb je niet steeds afleiding van een schermpje.

Hoor jij bij de mensen die telkens naar zijn telefoon grijpt? Dan ben je teveel tijd en rust kwijt aan het checken van een bericht dat er meestal niet is en al helemaal niet direct aandacht vereist. Je niet laten storen door je smartphone is een grote uitdaging. Voor wie het niet met discipline wil of kan oplossen, is deze Lightphone een idee.

De ontwerpers hebben nooit als doel gehad dat Lightphone de smartphone zou vervangen. Het is een accessoire dat je kunt gebruiken als je even buiten bereik wil zijn, maar nog wel kunt bellen of gebeld kunt worden. De phone away from phone, zeggen ze zelf. Ondanks alle mute- en 'niet storen'-opties blijken we onze smartphone toch niet de baas te kunnen en met Lightphone moet je wel. De telefoon werkt op hetzelfde nummer als je smartphone, dus switchen is makkelijk. Ieder moment dat je je smartphone pakt, heb je de keuze om 'light' te gaan.

Niet groter dan een bankpas

Lightphone zal je niet afleiden, of het moet met het superslicke design zijn. Het is een prachtig plat vlakje dat niet groter is dan een bankpas. Naast de cijfers zie je enkel een matrix met Led-lampjes die zachtjes door het oppervlak schijnt. We hebben wel vaker dumbphones gezien, zoals de nieuwe versie van de Nokia 3310, maar deze wint de prijs voor minimalisme.

Avery Hartmans nam de uitdaging aan en ging Light. Hij wilde weten of hij productiever op zijn werk zou zijn als hij niet constant het scherm zou zien oplichten of ook maar de mogelijkheid had wat afleiding te zoeken op zijn smartphone. Dat ging één ochtend goed. Daarna begon hij al excuses te maken. Wat hij wilde leerde is dat hij veel vaker dan hij dacht naar zijn telefoon greep. En hij kwam erachter dat gewoon gedachtenloos in een rij staan heel rustgevend is. Zijn conclusie: geen alternatief op kantoor, maar des te meer in het weekend.

De Lightphone gebruikt een app die je gesprekken forwardt, zodat het werkelijk een verlengstuk van je smartphone wordt. De Lightphone kost 150 dollar en is verkrijgbaar in wit of zwart.