Nieuws

YouTube-ceo over anti-diversiteitsmemo: 'dit doet pijn'

9 augustus 2017 14:46

YouTube-ceo Susan Wojcicki noemt het anti-diversiteitsmanifest van een ex-Google-medewerker 'een ontmoedigend signaal' voor alle jonge vrouwen.

Gisteren vroeg de dochter van Wojcicki of er biologische redenen zijn waarom er minder vrouwen in tech werken en leidende functies hebben, schrijft ze in een ingezonden stuk bij Fortune. Haar dochter stelde de vraag nadat een manifest uitlekte dat door een medewerker van Google binnen het bedrijf werd verspreid waarin de auteur, senior ontwikkelaar James Damore, stelde dat vrouwen meer geïnteresseerd zijn in mensen dan techniek en dat ze slechter leiding kunnen geven omdat ze te emotioneel zijn.

Tragisch

Het is niet de eerste keer dat Wojcicki dergelijk seksisme ervaart. Zo schrijft ze dat ze aan meetings heeft deelgenomen waarin niet zij, maar vooral haar jongere, mannelijke junior collega's werden aangesproken. Of dat haar feedback werd genegeerd, totdat een mannelijke collega hetzelfde zei. "Hoe vaak het ook gebeurt, elke keer doet het weer pijn."

Diezelfde pijn voelde ze toen Damore zijn anti-diversiteitsmanifest verspreidde: "Ik dacht vooral aan het feit hoe tragisch het is dat deze ongegronde vooroordelen nu aan een nieuwe generatie worden blootgesteld." En dat terwijl de techindustrie volgens Wojcicki juist hard werkt om deze genderkloof te dichten.

Ontslagen

Damore is inmiddels ontslagen omdat hij volgers Google-ceo Sunder Pichai een grens heeft overschreden 'door te suggereren dat een groep collega's eigenschappen heeft die hen biologisch minder geschikt maken voor het werk'. Pichai noemt zijn uitlatingen 'kwetsend en niet OK'.

Wojcicki heeft inmiddels de vraag van haar dochter beantwoord. Het antwoord luidt: "Nee, dat is niet waar."