Nieuws

Mazda en Toyota werken samen aan elektrische auto's

8 augustus 2017 21:01

Mazda en Toyota rommelden al wat achter het fietsenhok, maar door de opmars van de elektrische auto is de relatie nu serieus geworden.

De Japanse automakers Mazda en Toyota werkten al twee jaar samen en hebben nu besloten een serieuze relatie aan te gaan. Gezamenlijk zetten ze een fabriek op in de Verenigde Staten die vanaf 2021 zo'n 300.000 auto's moet kunnen maken. Spannender is het feit dat er ook samengewerkt gaat worden aan elektrische wagens.

Toyota heeft al de nodige ervaringen met batterijen dankzij de Prius, maar nu het er op lijkt dat binnen tien jaar de elektrische auto economisch veel interessanter is dan een benzine- of dieselvariant, willen alle merken vaart maken en Mazda dus ook. Een vertegenwoordiger van Mazda zei vrij recent nog dat hij niet geloofde in elektrische auto's, omdat de rook gewoon uit een uitlaat ergens anders komt. Dat er veel minder rook uit komt en dat die zelfs grotendeels vermeden kan worden met groene stroom was even niet bij hem binnen gekomen. 

Maar dit is de realiteit in 2017: automerken zijn bang ingehaald te worden door de markt. Opeens is er haast om elektrische auto's te bouwen. Of zoals in het persbericht staat: "De technologie staat de bedrijven toe snel in te springen op regelgeving en vraag uit de markt." Beide merken hadden nog geen volledig elektrische auto's met een accu in de verkoop (de Mirai is een waterstofwagen en technisch ook elektrisch). Ook op het gebied van infotainment, mobiele techniek en vooruitstrevende veiligheidstechnologie delen Toyota en Mazda vanaf nu de kennis en expertise.