Nieuws

HBO-hackers lekken weer Game of Thrones-scripts

8 augustus 2017 14:39

De hackers van tv-bedrijf HBO hebben weer materiaal online gezet. Ook eisen ze losgeld in een video.

De hackersgroep genaamd 'Mr. Smith' lekte vijf scripts van Game Of Thrones, waarvan één van een nog niet uitgezonden aflevering. Ook zetten de hackers volgens Wired allerlei interne HBO-documenten online, waaronder emails, financiële overzichten, arbeidscontracten en marketingplannen. Het is onduidelijk hoeveel geld de hackers eisen van de zender.

Reclamebudget

In de video zeggen ze dat de eis bij de HBO-baas Richard Plepler ligt. In de kopie van een brief naar Plepler die is gepubliceerd, is het bedrag verwijderd. De hackers stellen: "We willen xxx dollars voor het stoppen met het lekken van jullie data. HBO besteedt 12 miljoen aan marktonderzoek en 5 miljoen aan reclame voor Game of Thrones seizoen 7. Beschouw ons als onderdeel van het reclamebudget!" De deadline voor betaling is drie dagen na verzending van de brief, maar het is niet duidelijk wanneer de losgeldeis is verstuurd.

HBO laat in een reactie weten nog altijd onderzoek te doen naar de hack. Een woordvoerder zegt dat er vooralsnog geen reden is om te veronderstellen dat het hele e-mailsysteem van het bedrijf is gehackt. HBO heeft nog geen commentaar gegeven op de losgeldeis van de hackers. De hackers claimden eerder in totaal 1,5 terabyte aan data van de betaalzender te hebben gestolen.  

Data medewerkers gelekt

Naast bestanden rond de series van HBO lijken de hackers ook persoonlijke informatie van tal van HBO-medewerkers in handen te hebben. Zo lijkt de informatie van een hooggeplaatste HBO-manager gehackt, waardoor de hackers mogelijk toegang hebben tot zijn zakelijke e-mailaccount. 

De HBO-hack doet denken aan de cyberinbraak bij Sony in 2014. Destijds werden 100 terabyte aan gestolen data van het Japanse bedrijf online gezet.

Weet jij alles van Game of Thrones? Test je kennis in onze quiz