Deze uitvinding maakt wasmachines veel lichter

Deze uitvinding maakt wasmachines veel lichter

07-08-2017 21:11 Laatste update: 26-04-2018 18:43

Deze uitvinding van Britse wetenschappers kan voor verhuizers een zegen zijn. Geen betonblokken in de machines meer, maar een waterreservoir.

De meeste wasmachines worden nog altijd verzwaard met betonblokken, om ervoor te zorgen dat ze niet alle kanten op 'wandelen' als de trommel draait met een toertje of 1400 per minuut. Handig als je niet wil dat je wasmachine ervandoor gaat, maar minder handig als je het apparaat een trap op moet slepen. Een gemiddelde wasmachine krijgt een kilo of 25 aan extra ballast mee van de fabrikant.

Wetenschappers van de Nottingham Trent University bedachten daarvoor een doodeenvoudige oplossing: een watertank. Uit de tests zou blijken dat een wasmachine met een holle plastic tank die je vol laat lopen als het apparaat op zijn plaats staat, net zo stabiel is als een conventionele machine.

Niemand kan het geloven

Het idee zou niet alleen goed zijn voor de rug van de sjouwer, maar ook voor het milieu. Bij de productie van beton komt namelijk een hoop CO2 vrij en ook het vervoeren van de nodeloos zware objecten brengt meer vervuiling met zich mee.

Volgens de onderzoekers zou in het Verenigd koninkrijk 45.000 ton CO2 minder uitgestoten worden als alle nieuwe wasmachines - 3,5 miljoen stuks per jaar - zouden worden uitgerust met de uitvinding.

Uitvinder van het reservoir, de 22-jarige student Dylan Knight, zegt tegen de BBC dat hij veel verbaasde reacties krijgt. "Iedereen denkt dat het idee al eerder bedacht moet zijn. Niemand kan het echt geloven, maar ik zweer dat het werkt."

Nederlander had het al bedacht

En wat blijkt? 'Iedereen' had gelijk. De Nederlandse conceptontwikkelaar Lars Rengersen kwam in 2008 al op het idee en publiceerde het op zijn site. "Ik heb er nooit iets mee gedaan", vertelt Rengersen aan RTL Z. "Ik had een hele hoop ideeën, waar ik niets mee deed. Ik zette ze op het web en dacht 'wie weet gebeurt er iets mee'."

Voor Rengersen was een verhuizing de aanleiding om eens te gaan denken of een wasmachine niet wat lichter kan, toen hij maar weer eens aan den lijve ondervond dat de machine 'loeizwaar' was. Net als de 'nieuwe uitvinders' is hij ervan overtuigd dat het werkt.

Voor het balanceren van een wasmachine heb je nu eenmaal een contragewicht nodig, maar waar dat nou van gemaakt is, maakt niets uit.

Geen verandering in zicht

Na even zoeken blijkt het idee zelfs nog ouder te zijn. Een Chinese uitvinder heeft er in 1998 al een keer een patent op aangevraagd.

Waarom de grote fabrikanten er niet aan willen beginnen, blijft voorlopig een raadsel. Bij Bosch was er niemand bereikbaar voor commentaar. Concurrent Miele, dat overigens geen gebruik maakt van beton maar van een stalen contragewicht, wil alleen kwijt in de toekomst verder te gaan met staal.