Nieuws

Richtlijnen voor betere beveiliging auto's tegen hackers

7 augustus 2017 10:48

Met deze nieuwe regels wil de Britse overheid fabrikanten dwingen tot het beter beveiligen van auto's tegen hackers.

De Britse overheid maakt zich zorgen over de kwetsbaarheden in moderne auto's die verbonden zijn met internet en die de bestuurder allerlei online data zoals kaarten en reisinformatie geven. Hackers zouden niet alleen toegang kunnen krijgen tot persoonlijke informatie, maar ook auto's kunnen stelen via de sleutelloze deur- en startsystemen. Ook zouden ze systemen voor automatisch remmen en rijbaan-assistentie kunnen overnemen.

De nieuwe richtlijnen geven aan waar fabrikanten in het ontwikkelproces van auto's rekening mee moeten houden. Zo moeten de slimme systemen onder andere bestand zijn tegen kwaadaardige commando's en moeten eigenaren in staat zijn om hun persoonlijk informatie in de auto-computers te wissen.

Raad van bestuur verantwoordelijk

Daarnaast moeten fabrikanten plannen maken hoe ze de beveiliging blijven updaten gedurende de levenscyclus van de auto. Volgens de Britse overheid moet de persoonlijke verantwoording voor de beveiliging van de voertuigen bij de raad van bestuur liggen. De Britse overheid is ook bezig nieuwe regelgeving te ontwikkelen voor het verzekeren van zelfrijdende auto's. De verzekering van een moderne auto moet de eigenaar beschermen tegen technologisch falen.

Dat een betere beveiliging van auto's van levensbelang is, hebben beveiligingsexperts al eerder aangetoond. Twee onderzoekers hackten in 2015 een Jeep en brachten deze op de snelweg in het verkeer tot stilstand. Een jaar later demonstreerden dezelfde onderzoekers hoe ze de remmen en het stuur van dezelfde Jeep konden overnemen.