Nieuws

Tim Cook: iPhone nog belangrijker met AR

2 augustus 2017 23:23

De nieuwe functies voor augmented reality in iOS 11 zullen de iPhone nog essentiëler maken, zegt Apple-CEO Tim Cook.

Dat zei Cook in gesprek met Amerikaanse zender CNBCna de bekendmaking van de nieuwste kwartaalcijfers van Apple. “De smartphone wordt nog belangrijker voor mensen omdat het zo’n groot deel van je leven behelst, dat kun je zien aan dingen die we bij WWDC hebben gedaan en dat gaat alleen maar door”, aldus Cook. “En dingen als AR… Ik denk dat [de iPhone] alleen nog maar essentiëler wordt dan die nu al is. Ik weet dat dat moeilijk te geloven is, maar ik denk dat dat het geval is.”

Cook verwijst naar ontwikkelaarsbeurs WWDC van afgelopen juni. Daar presenteerde Apple ARKit, een nieuwe functie van iOS waarmee ontwikkelaars vrij makkelijk geavanceerde toepassingen met augmented reality kunnen maken. De eerste probeersels zijn al indrukwekkend.

Van digitaal meetlint tot portaal

Zo maakte een ontwikkelaar een AR-meetlint. Door de camera van je telefoon ergens op te richten, kun je nauwkeurig meten hoe groot iets is zonder een echte rolmaat nodig te hebben. Of neem dit portaal tussen dimensies. Via het scherm van je iPhone zie je een portaal naar een virtuele wereld op straat staan. Een stap naar binnen en je bent in een volledige virtuele wereld.

Een andere ontwikkelaar maakte een app waarbij je een Maps-route in augmented reality op de weg krijgt geprojecteerd. Je volgt simpelweg de blauwe lijn en komt uit waar je moet zijn.

Apple als AR-koploper

Cook zou weleens gelijk kunnen hebben in het belang van AR. Apple lijkt nu in ieder geval plots voorop te lopen in de strijd om AR. Niet alleen werkt ARKit indrukwekkend en ogenschijnlijk simpel, maar het aantal toestellen waarmee de techniek gebruikt kan worden is vele malen groter dan het beperkte aantal AR-brillen dat tot toe beschikbaar is. Blijft de vraag of en wanneer Apple met zo’n bril komt.

De aanstaande 'iPhone 8' zou volgens meerdere bronnen ook beschikken over een extra sensoren in de camera's. Dit 3D-lasersysteem zou augmented reality nog beter laten werken.

Lees ook:

Apple loopt ineens voorop met augmented reality

iPhone 8: de belangrijkste geruchten tot nu toe