Nieuws

Tovertafel houdt dementerende ouderen actief

1 augustus 2017 20:03

Al 1100 Nederlandse verpleeghuizen hebben er ééntje: een Tovertafel, waarmee dementerende ouderen spelletjes spelen.

De Tovertafel is geen tafel, maar een projector die je boven de tafel hangt. Het apparaat projecteert spelletjes op de tafel, bijvoorbeeld bladeren die je weg kunt vegen of vissen die over de tafel zwemmen. Het doel: de ouderen stimuleren actief bezig te zijn.

Joanita van Gerven haalde anderhalf jaar geleden de Tovertafel naar het Bredase verpleeghuis Thebe Lucia. Kosten: een flinke 7100 euro, dat ze bij elkaar sprokkelde door lokale stichtingen en de familie van bewoners aan te schrijven. "De bewoners leven er helemaal van op", zegt ze.

Aan vroeger denken

De Tovertafel biedt twaalf spellen aan en het spel met de bladeren is favoriet. "Dat doet de bewoners aan vroeger denken, toen ze in de herfst de stoep veegden", vertelt Van Gerven. Ook de vissen en bloemen zijn populair: door erop te drukken beginnen de vissen sneller te zwemmen en worden de bloemen groter. 

De bewoners van Thebe Lucia kunnen ook samen met familieleden aan de Tovertafel zitten. Dat doet Coby Nijkamp met haar partner, die al vijf jaar in het verpleeghuis verblijft. "Hij herkent mij nog, en daar ben ik heel blij mee", vertelt ze. Elke dag komt ze op bezoek. "Hij vindt het fijn als ik er ben, daar wordt hij rustig van."

Samen spelen ze dan een spelletje aan de Tovertafel: de puzzel of de bloemen. "Deze dingen herinneren hem aan vroeger en ik zie aan zijn gezicht dat hij zit te genieten. Dat is voor mij het belangrijkste: dat hij plezier heeft."

Zeker de moeite waard

De prikkels die activiteiten als de Tovertafel geven, zijn volgens hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder​ erg belangrijk: "De ziekte van Alzheimer tast je geestelijke alertheid aan. Als je niet wordt uitgedaagd, daalt de stofwisseling in het brein die juist nodig is voor deze alertheid."

Scherder pleit ervoor dat mensen met dementie zo vroeg mogelijk actief worden gestimuleerd. "Het is zeker geen medicijn, maar deze prikkels zijn wel een manier om mensen een goed moment aan te bieden. Dementerende mensen hebben vaak last van sombere stemmingen, en die mooie, soms korte momenten zijn dan zeker de moeite waard voor hen."