Dreun voor internetvrijheid: Rusland verbiedt vpn's

Dreun voor internetvrijheid: Rusland verbiedt vpn's

31-07-2017 10:02 Laatste update: 26-04-2018 19:14

In Rusland wordt het gebruik van een vpn en de anonieme browser Tor verboden.

Door een vpn of Tor te gebruiken in landen als China en Rusland kun je websites bezoeken die normaal gesproken door het land worden geblokkeerd. Dat is vooral in China belangrijk, waar de overheid al jaren het internet filtert met de zogeheten Great Firewall.

Ook worden deze diensten gebruikt door dissidenten en mensen die kritiek hebben op de overheid. Met vpn's en de Tor-browser kunnen zij anoniem hun verhaal doen zonder direct gevaar te lopen om opgepakt en vervolgd te worden.

Strengere internetwet in Rusland

De Russische geheime dienst FSB en het Ministerie van Binnenlandse Zaken gaan een lijst opstellen met apps en diensten die in het land worden verboden. Daarmee houdt het land zich aan de recentelijk geïntroduceerde strengere internetwet, die onder andere beschrijft dat aan elk mobiel nummer een naam moet kunnen worden gekoppeld. In Nederland mogen bijvoorbeeld wel anonieme simkaarten worden verkocht.

Eerder de bekendste vpn-dienst, Private Internet Access, zich terug uit Rusland. Daar stonden servers waarmee je kon verbinden, maar door de nieuwe Russische internetwet wordt Private Internet Access verplicht om de internetactiviteit van zijn gebruikers op te slaan. Bij een vpn-dienst is het juist belangrijk dat deze activiteit niet wordt opgeslagen.

Chinese app-winkel

Ook in China wordt vpn-gebruik de kop ingedrukt. Dat gebeurt al langer: het is lastig om een in China een goed werkende vpn te vinden - veel vpn-diensten zeggen bijvoorbeeld geen connectiviteit in het land te kunnen garanderen omdat de overheid hen actief tegenwerkt. Nu zwicht ook Apple: in de Chinese app-winkel worden vpn-diensten niet meer langer toegelaten.

ExpressVPN heeft de mail van Apple gepubliceerd waarin staat dat vpn-apps voortaan in de Chinese appwinkel zijn verboden. Het bedrijf raadt aan om zijn apps voor bijvoorbeeld Windows, Mac of Android te gebruiken: deze werken volgens hen nog wel.