Nieuws

Amazon-topman passeert Bill Gates als rijkste ter wereld

27 juli 2017 17:41

Voor het eerst sinds mei 2013 is Bill Gates niet langer de rijkste man ter wereld: hij is ingehaald door Amazonbaas Jeff Bezos.

Amazon kwam vannacht na het sluiten van de Amerikaanse beurs met cijfers en analisten verwachten goed nieuws. Dat legt het aandeel Amazon geen windeieren. Bij opening van de Amerikaanse beurzen, om 15:30 uur Nederlandse tijd, steeg het aandeel een kleine 1,8 procent in waarde.

Bezos bezit ongeveer 17 procent van alle Amazon-aandelen, wat hem op papier het afgelopen jaar een slordige 21 miljard euro opleverd. Dat was vandaag dus net genoeg om Gates op papier te passeren, schrijft Bloomberg. Bezos heeft nu een vermogen van ongeveer 78 miljard euro, een klein miljard meer dan Gates. Op moment van schrijven was een aandeel Amazon 1.067,84 dollar waard, 912,22 euro.

Astronomische stijging

Begin 2017 bezette Bezos nog plek 4 op de lijst van rijkste personen, na Gates, Zara-baas Amancio Ortega en superinvesteerder Warren Buffett. Maar de aandelen Amazon maakten het afgelopen jaar een enorme groei door, net als het vermogen van Bezos. 

Het is afwachten of Bezos bij sluiten van de beurs vannacht nog steeds de nummer 1-positie bezet en of hij die na publicatie van de cijfers kan consolideren. Positieve cijfers van Facebook zorgen er intussen voor dat Mark Zuckerberg met zijn vermogen dat van de huidige nummer vier Warren Buffet nadert; de twee schelen 'slechts' zo'n 200 miljoen dollar.