Beeld © Concept Martin Hajek
Beeld © Concept Martin Hajek
Nieuws

Dit zijn de belangrijkste 'iPhone X'-geruchten tot nu toe

10 september 2017 23:35

Dinsdag onthult Apple zijn nieuwe iPhones. Dit is er allemaal al uitgelekt.

Apple presenteert zijn nieuwe iPhones dinsdagavond om 19 uur Nederlandse tijd in het nieuwe hoofdkantoor in Cupertino (Bright is er bij aanwezig). Met name één van de toestellen is interessant, omdat die als enige een heel nieuwe vorm en een groot oled-scherm krijgt. Zonder homeknop met Touch ID. Het afgelopen weekend kwam een enorme hoeveelheid informatie naar buiten, omdat de eindversie van iOS 11 naar de media werd gelekt. Hieronder lees je alles wat we tot nu toe (denken te) weten.

iPhone 8, 8 Plus en iPhone X

Naar verwachting verschijnen dit jaar in totaal drie modellen. Daarvan zijn er twee vernieuwde versies van de huidige iPhone 7 en iPhone 7 Plus. Die krijgen volgens gelekte informatie wel een heel nieuwe naam en zullen iPhone 8 en iPhone 8 Plus gaan heten.

Er verschijnt als derde een compleet nieuwe iPhone. Uit de broncode van iOS 11 blijkt dat die iPhone X heet. Daarbij zou de X staan voor het Romeinse cijfer 10. Hiermee viert Apple dat de iPhone tien jaar oud is. Deze iPhone wordt waarschijnlijk het duurste en krijgt een stuk meer vernieuwingen dan de andere modellen.

Miniatuurvoorbeeld

Het ontwerp

De iPhone 8 en 8 Plus behouden waarschijnlijk hetzelfde design als de iPhone 7 en 7 Plus. De iPhone X daarentegen wordt het paradepaardje van Apple. Onder meer de bekende analist Ming-Chi Kuo en doorgaans goed ingelichte website Bloomberg denken dat Apple afstand neemt van de aluminium behuizing. In plaats daarvan krijgt het toestel mogelijk een roestvrijstalen rand en aan de voor- en achterkant sterk glas.

5,8 inch oledscherm

De iPhone X krijgt mogelijk het grootste scherm van allemaal: 5,8-inch. Toch zou de iPhone X kleiner zijn dan het bekende Plusmodel (5,5-inch). Dat komt omdat het toestel een stuk dunnere randen krijgt in de behuizing. Niet alleen aan de zijkanten, ook aan de boven- en onderkant. Daar bevinden zich nu nog forse randen voor onder meer de homeknop en de frontcamera.

De belangrijkste aanwijzingen voor een bijna randloos scherm komen van Apple zelf. In de software voor Apples slimme speaker en in iOS 11 zijn plaatjes gevonden van de nieuwe iPhone-vorm. Daarop is te zien dat het display bijna de volledige voorkant beslaat, met bovenin een uitsnede waar onder meer de camera en sensoren worden weggewerkt. Links en rechts van deze uitsnede komt informatie te staan zoals de tijd en bereik. 

Waarschijnlijk is de iPhone X het enige model dat een oledscherm krijgt. Tot nu toe werden iPhones altijd voorzien van lcd-schermen. Oled is weliswaar duurder om te produceren, maar heeft wel enkele voordelen. Zo toont het scherm betere contrasten, is het verbruik zuiniger (zwarte pixels zijn helemaal uitgeschakeld) en biedt het mooiere kleuren. De schermen zouden door Samsung worden gemaakt, hoewel DigiTimes schrijft dat Apple ook zelf productiemachines zou hebben aangeschaft.

Miniatuurvoorbeeld

Waar gaat Touch ID heen?

Als Apple zijn toestelranden verkleint, wat tijd wordt, dan zal het bedrijf afstand moeten doen van de homeknop met Touch ID. Er zijn verschillende mogelijkheden die online de ronde doen en die Apple waarschijnlijk uitvoerig heeft getest. Eén van de opties is om de homeknop met Touch ID in het scherm te verwerken. Gebruikers zouden hun duim of vinger dan op een bepaald deel van het scherm kunnen leggen om het toestel te ontgrendelen.

Een andere optie is dat Touch ID naar de achterkant van het toestel verhuist, zoals we op verschillende Android-toestellen al hebben gezien. Waar de scanner dan komt te zitten, is niet bekend. Touch ID zou zelfs in het appeltje verwerkt kunnen worden. Een derde optie is dat de vingerafdrukscanner in de powerknop aan de zijkant komt te zitten. In onze poll gaf een meerderheid van Bright-volgers onlangs aan de vingerafdruksensor het liefst in het scherm verwerkt te zien.

Gezichtsherkenning

Afgelopen weekend werd in de gelekte versie van iOS gezichtsherkenning gevonden. FaceID, noemt Apple het zelf. Het zou goed kunnen dat Apple zijn vingerafdrukscanner volledig vervangt door gezichtsherkenning. Volgens meerdere bronnen krijgt de iPhone 8 een iris-scanner en 3D-camera. Die kunnen gebruikt worden om het gezicht van de gebruiker te herkennen en zo bijvoorbeeld de telefoon te ontgrendelen of zelfs betalingen te doen. 

In iOS 11 is zelfs al gevonden hoe gebruikers hun gezicht registreren. Dat gaat op ongeveer dezelfde manier als het invoeren van de vingerafdruk, alleen houd je dan je gezicht in verschillende hoeken voor de camera. Zo zou de iPhone je zelfs herkennen als hij plat op tafel ligt en jij erboven hangt.

 

 

De technologie zou ook herkennen als iemand naar het scherm kijkt. Merkt de iPhone dat je naar het scherm kijkt, dan zorgt het toestel dat het scherm niet dimt. De frontcamera wordt kortom heel belangrijk. Je kunt er ook leuke dingen mee doen. Apple wil namelijk 'Animoji' uitbrengen. Dat zijn geanimeerde emoji die je gezichtsuitdrukking overnemen.

Ook de camera op de achterkant van de iPhone zou beschikken over een 3D-lasersysteem, waarmee de omgeving wordt gescand voor augmented reality. In iOS 11 lanceert Apple zijn ARKit, een platform voor augmented reality-toepassingen. (Bekijk hier alvast wat gave voorbeelden van wat er met ARKit mogelijk is.) Volgens Apple-baas Tim Cook wordt de iPhone door de nieuwe AR-functies nog belangrijker in het dagelijks leven.

Nieuwe A11-chip

Er is ook informatie bekend over het werkgeheugen van de nieuwe iPhones. De modellen krijgen allemaal een A11-chip, blijkt uit de broncode van iOS 11. Dat schrijft ontwikkelaar Steve Troughton-Smith op Twitter. Daarin staat verder dat de iPhone 8 Plus en iPhone X beide 3GB aan werkgeheugen krijgen. De iPhone 8 krijgt iets minder, namelijk 2GB RAM. Wat dat betreft verandert er niets ten opzichte van de verschillen vorig jaar. De A11-chip krijgt zes kernen, waarvan twee krachtige Monsoon-kernen en vier minder krachtige Mistral-kernen die onafhankelijk van elkaar gebruikt kunnen worden.

Draadloos opladen

Voor alle mensen die nog steeds boos zijn omdat ze hun iPhone niet kunnen opladen als ze via bedrade oordopjes naar muziek luisteren: de volgende iPhone ondersteunt mogelijk draadloos opladen. Apple-leverancier Wistron liet per ongeluk al ontglippen dat het bedrijf plannen maakt voor draadloos opladen voor minstens één iPhone-model. Ook zijn foto's van de vermeende onderdelen van de oplader gelekt.

Naar verwachting zullen gebruikers hun iPhone X kunnen opladen door hem op een pad met Qi-ondersteuning te leggen. Wel zouden er problemen zijn met de ontwikkeling hiervan. Het is dus mogelijk dat draadloos laden pas met een update van iOS 11 beschikbaar gesteld wordt.

Miniatuurvoorbeeld

De prijs

We weten natuurlijk niet welk bedrag Apple voor zijn nieuwe toestel gaat vragen. Wel zijn er al enkele geruchten en die noemen hoge bedragen van boven de duizend dollar. De bekende Apple-blogger John Gruber heeft een interessant artikel geschreven over de mogelijke prijs van de iPhone X, die volgens hem zomaar 1200 dollar kan gaan kosten. Als we er vanuit gaan dat de iPhone 8 en iPhone 8 Plus even duur zullen worden als de huidige topmodellen, dan gaat de iPhone X daar in elk geval niet onder zitten.

Volgens Gruber moet de iPhone X zo duur worden dat nog steeds 'miljoenen mensen een iPhone 8 willen kopen'. Daarnaast zou de iPhone X in de begindagen schaars verkrijgbaar zijn door productieproblemen, waardoor Apple ook best een hogere prijs kan vragen.

Analist Ming-Chi Kuo denkt dat elke iPhone X aan de voorkant zwart is, ongeacht de kleur op de achterzijde. Dit moet zorgen dat het oledscherm mooier doorloopt in de randen als hij uit staat.

Bright is er bij

Het Apple-evenement vindt dinsdagavond om 19 uur plaats vanuit het nieuwe Steve Jobs Theater in het nieuwe Apple Park in Cupertino. Bright-hoofdredacteur Erwin is erbij om live verslag te doen. Volg ons op Twitter voor live updates vanuit de zaal. Like ons op Facebook om live bij de hands-on met de nieuwe producten vragen te stellen. Check ook ons YouTube-kanaal voor Erwins vlog vanuit Cupertino later deze week.