Nieuws

Amazon-rapport voorspelt 'praten met huisdieren'

25 juli 2017 09:10

Een futuroloog stelt in een rapport van Amazon dat we binnen 10 jaar via een dierenvertaal-gadget met de hond of kat kunnen praten.

Futuroloog William Higham is er van overtuigd dat we in minder dan 10 jaar apparaten of apps hebben waarmee je met je hond of kat kan praten. De dierenvertaler kan dan miauwtjes omzetten naar mensentaal en andersom onze woorden naar de hond blaffen, aldus een rapport van webwinkelreus Amazon, dat mede werd geschreven door Higham.

Higham vertelde The Guardian dat innovatie zich afspeelt rondom oprechte en belangrijke behoeften van consumenten. "De hoeveelheid geld die nu gespendeerd wordt aan huisdieren, omdat ze voor veel mensen als baby's zijn, betekent dat er een enorme vraag voor zoiets is. Iemand gaat dit voor elkaar krijgen."

Higham laat zich inspireren door het werk van professor Con Slobodchikoff van de universiteit van Northern Arizona. Slobodchikoff bestudeerde 30 jaar lang prairiehonden. Hij maakte gebruik van kunstmatige intelligentie om de taal van de prairiehonden te ontcijferen. "Ze hebben woorden voor verschillende prooien en kunnen de kleur van kleding die mensen dragen beschrijven of die van de vacht van coyotes en honden," aldus Slobodchikoff. De professor is zo overtuigd dat andere dieren ook hun eigen taal hebben dat hij geld probeert te verzamelen om een honden- en kattentaalvertaler te ontwikkelen.

EEG-headset

Wetenschappers van het Scandinavische onderzoekslab Nordic Society for Invention and Discovery ontwikkelden enkele jaren geleden een hondentaalvertaler No More Woof. Een EEG-headset op het hoofd van de hond zou de breinsignalen moeten vertalen naar mensentaal. Maar het lab heeft het project in de ijskast gezet. 

Via Amazon is al wel de Human-to-Cat Translator-app verkrijgbaar, maar die is slechts bedoeld als entertainment. In de reacties valt te lezen dat de geluiden die de app produceert meerdere katten de stuipen op het lijf joegen.