Nieuws

Nederlandse drone-vogel maakt vliegveld vogelvrij

20 juli 2017 08:59

De Robird-drones gaan vanaf vandaag vogels verjagen op een Canadees vliegveld: "Dit is de kers op de taart."

Sinds 2011 hoort Nico Nijenhuis maar één suggestie als hij over zijn bedrijf vertelt op feestjes: gaan jullie dan ook vogels verjagen op vliegvelden? Vanaf vandaag kan hij die vraag instemmend beantwoorden. De drones van Nijenhuis zien eruit als roofvogels en moeten echte vogels gaan verjagen zodat ze niet in de motoren van vliegtuigen terecht komen. Dit kan er namelijk voor zorgen dat een vliegtuig neerstort.

"Nu worden er nog traditionele middelen gebruikt om vogels te verjagen, zoals doodschieten. Wij zijn daar zijn een aanvulling en uiteindelijk een vervanging voor", zegt ceo Nijenhuis van Clear Flight Solutions tegen RTL Z. "We hebben op andere plekken, zoals afvalverwerkingsplaatsen en bouwplaatsen, al bewezen dat het werkt, maar luchthavens zijn wel de meest complexe omgevingen om te opereren."

Meerdere keren per dag

De primeur is voor het Canadese vliegveld Edmonton, het vijfde vliegveld van het land. In mei van dit jaar kondigde Clear Flight Solutions de samenwerking al aan, maar vanaf vandaag gaan er meerdere keren per dag drones de lucht in. Dat het zolang geduurd heeft, komt door de strenge drone-wetgeving rondom vliegvelden. Die moet worden aangepast in elk land waarin het bedrijf willen opereren.

"Hobbyisten hebben daar niks te zoeken, maar een professioneel apparaat zoals de onze zou toegestaan moeten worden. Canada en Frankrijk lopen daarin voorop." In Nederland is het bedrijf ook bezig, maar daar is nog geen doorbraak.

Volgen andere vliegvelden?

Dit project is heel belangrijk voor het bedrijf, omdat veel andere luchthavens het project met haviksogen volgen. "Er hangt inderdaad behoorlijk veel vanaf."

Nijenhuis hoopt dat andere vliegvelden nu aanhaken. "Veel vliegvelden wilden wel meewerken, maar wilden niet de eerste zijn. Hopelijk geldt nu het spreekwoord: als er één schaap over de dam is, volgen er meer."

Over twee maanden wil hij de eerste resultaten van het verjagen van vogels in Canada presenteren.

Bright TV ging vorig jaar ook op bezoek bij Clear Flight Solutions:

Subscribe op het Bright YouTube-kanaal