Werken we straks allemaal met hologrammen op kantoor?

Werken we straks allemaal met hologrammen op kantoor?

19-07-2017 17:01 Laatste update: 26-04-2018 19:14

De startup Meta wil computers in kantoren vervangen door augmented reality en is zelf al begonnen.

Meta is een redelijk onbekende speler in de augmentedreality-wereld. De Amerikaanse startup richt zich niet op games of entertainment, maar puur op de nieuwe werkplek. Die werkplek hangt volgens Meta vol met hologrammen, en is veel makkelijker en natuurlijk in het gebruik dan een traditionele pc.

Om dat te bewijzen heeft Meta alle computerschermen in zijn eigen kantoor van de bureaus gehaald, meldt Bloomberg. Alle werknemers dragen nu augmented reality-bril Meta 2, die straks zo’n duizend euro gaat kosten. Van de receptioniste tot de CEO, iedereen draagt nu zo’n transparant vizier en staat met zijn handen in de lucht te zwaaien.


Tirannie van het moderne kantoor

Het besturingssysteem van de Meta is zo gemaakt dat je het intuïtief kan besturen, dus zonder controller maar enkel met je handen. Na schermen wil Meta-CEO Meron Gribetz ook muizen, toetsenborden en uiteindelijk het hele bureau schrappen om een eind te brengen aan wat hij “de tirannie van het moderne kantoor” noemt.

De praktijktest bij Meta wordt gemonitord door een team van neurowetenschappers, die bijhouden hoe mensen reageren en hoe ze zich voelen tijdens het gebruik van de bril. Zo wil de startup er achter komen wat wel werkt, en wat niet. CEO Gribetz weet namelijk best dat het lastig wordt om tegen jaren van computergewoonte in te gaan.