Nieuws

Deze schattige cameradrone helpt astronauten ISS

18 juli 2017 11:24

Dankzij cameradrone Int-Ball zijn astronauten in het International Space Station minder tijd kwijt aan filmen van activiteiten.

Volgens de Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA staan astronauten tien procent van de tijd met een camera in hun handen om situaties vast te leggen voor evaluatie of voor overleg met de thuisbasis. Verloren tijd, zo vindt JAXA, en daar moet de Int-Ball verandering in brengen.

Deze drone van 15 centimeter in doorsnee cirkelt namelijk om de astronauten heen als ze aan het werk zijn. De aansturing gebeurt nu nog vanaf de aarde, maar het is de bedoeling dat de drone uiteindelijk volledig autonoom gaat zweven.

Vanwege het gebrek aan zwaartekracht in de ruimte, heeft de Int-Ball twaalf ventilatoren om zich te verplaatsen. Daarnaast heeft hij twee camera's: één om 3D-objecten te herkennen en zich zo te oriënteren en één voor de opnames.

Die laatste camera zit tussen de ogen van de drone, zodat astronauten weten welke kant hij op filmt. De beelden kan hij in bijna real-time naar de aarde versturen.

Mee met SpaceX-raket

De drone is begin juni afgeleverd bij het ISS. Hij reisde mee met een van de raketten van SpaceX. Afgelopen week zijn de eerste beelden vrijgegeven.

Int-Ball is een project van de Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA en heeft volgens Engadget wel wat weg van Eve, de vriendin van Wall-E in de gelijknamige Disney-film.

Lees ook: 'Apple werkt aan meer geavanceerde recycle-robot'