Nieuws

Vreemdgangerssite Ashley Madison wil met slachtoffers hack schikken

17 juli 2017 17:13

Het moederbedrijf van vreemdgangerssite Ashley Madison wil voor een bedrag van 11,2 miljoen dollar met de slachtoffers van de hack schikken.

De schikking moet nog door de Amerikaanse rechter worden goedgekeurd, maar daarmee zouden miljoenen slachtoffers recht hebben op een schadevergoeding. Hun privégegevens liggen sinds eind 2015 op straat.

Volgens de rechtbankdocumenten schat moederbedrijf Ruby Corp. het aantal slachtoffers op zo'n 6 miljoen, aldus The Wall Street Journal. Dat zou betekenen dat slachtoffers recht zouden hebben op iets minder dan 2 dollar per persoon.

600 Nederlanders

Bij de hack werden de privégegevens van bijna 600 Nederlanders buitgemaakt, zo bleek uit onderzoek van RTL Nieuws. Het ging om namen, woonadressen en IP-adressen van 594 Nederlandse betalende gebruikers. Eerder vroegen de slachtoffers om een schadevergoeding van 578 miljoen dollar.

Niets fout gedaan

Ruby Corp. wil niet toegeven iets fout te hebben gedaan, maar is dus wel bereid om te schikken voor 11,2 miljoen dollar. De slachtoffers zijn onder andere afgeperst of door hun vrouw verlaten. Ook hebben twee mannen zelfmoord gepleegd nadat hun gegevens open en bloot op het internet stonden. Er werden zelfs zoekmachines aangemaakt om de gehackte data te doorzoeken.

De hackers zeiden dat ze Ashley Madison hebben gehackt omdat de site 'profiteerde van andermans pijn': "Deze site ontvangt miljoenen door ervoor te zorgen dat mensen liegen, geheimen hebben en elkaar pijn doen."

Nepaccounts

Daarnaast bleek Ashley Madison mannelijke gebruikers op te lichten: veel vrouwen waarmee zij contact zochten bestonden helemaal niet. Uit onderzoek bleek dat veel accounts van vrouwen zijn aangemaakt door het team van Ashley Madison. Ook verstuurden zij namens deze nepaccounts berichtjes naar mannen.

Ruby Corp. stelt inmiddels dat het niet meer gebruikmaakt van deze nepaccounts en dat de beveiliging van de website is verbeterd.