Nieuws

Google-bedrijf gaat muggen bestrijden

18 juli 2017 10:31

Verily, dat onder Google-moederbedrijf Alphabet valt, gaat 20 miljoen met bacteriën besmette onvruchtbare muggen loslaten in Californië.

Het bedrijf Verily, voorheen bekend als Google Life Science, is eind vorige week begonnen met het loslaten van met bacteriën geïnfecteerde muggen in Fresno County in Californië. Het experimentele project gaat de strijd aan met de Aedes aegypti mosquitoe, ook bekend als de gele-koortsmug, die ziektes als het Zika-virus en knokkelkoorts verspreidt.

Verily wil in samenwerking met de lokale overheid elke week 1 miljoen in het lab geïnfecteerde mannelijk muggen verspreiden. De muggen zijn geïnfecteerd met een speciale bacterie die ongevaarlijk is voor de mens, maar de mannetjes steriel maakt. Na het paren met een vrouwtjesmug zullen de eitjes nooit uitkomen.

Doel: veel minder muggen

Het gaat hier niet om genetisch gemodificeerde muggen, maar om een bacterie-infectie, die in de natuur ook voorkomt. Inwoners van Fresno County zullen niet extra geprikt worden door de miljoenen muggen omdat mannetjes niet bijten. De hoop is dat deze specifieke muggenpopulatie mogelijk helemaal uitsterft in dit gebied. In Fresno werd al in 2016 geëxperimenteerd met geïnfecteerde muggen zonder dat het een gevaar voor dier en omgeving opleverde. 

Hoewel een muggenbeet in Nederland meestal onschuldig is, zijn muggen wereldwijd verantwoordelijk voor miljoenen doden per jaar. Ook dieren lijden op grote schaal door ziektes die muggen overbrengen.

Lees ook: Zwetende billboards doden Zika-dragende muggen