Nieuws

Telegram sluit extremistische kanalen na blokkade in Indonesië

17 juli 2017 10:24

Chatdienst Telegram sluit enkele publieke kanalen met radicale inhoud nadat Indonesië de app blokkeerde.

Autoriteiten van Indonesië stellen dat er verschillende kanalen binnen Telegram bestaan die 'vol met radicale en terroristische propaganda staan'. Daarom is de dienst geblokkeerd voor gebruikers in het land.

Oprichter van Telegram, Pavel Durov, spreekt van 'miscommunicatie' tussen de autoriteiten en de chat-app. Hij zegt tegen Reuters niet op de hoogte te zijn geweest van een aanvraag van de overheden om bepaalde kanalen offline te halen. "Telegram is grondig versleuteld en op privacy gericht, maar we zijn geen vrienden van terroristen", zegt hij. De Indonesische minister Rudiantara van Communicatie en Informatie stelt dat Telegram niet snel genoeg handelde.

Telegram speurt zelf IS-kanalen op

Omdat zeer grote groepsgesprekken (zogeheten broadcasts) mogelijk zijn in Telegram, is de app populair onder terroristische bewegingen als IS. Zij chatten in grote groepen, maar ook in privé. In het vervolg moeten zulke kanalen sneller opgespoord en gesloten worden.

In december vorig jaar zei Pavel Durov al dat er elke maand duizenden Telegram-chatgroepen worden gesloten waar IS-sympathisanten met elkaar praten. In deze kanalen worden onder meer handleidingen voor het maken van bommen verspreid. Telegram houdt de kanalen zelf in de gaten, maar gebruikers kunnen ze ook melden.