Nieuws

'Nieuwe iPhone krijgt 3D-laser voor ARKit'

13 juli 2017 09:11

Het 3D-lasersysteem op de achterkant van de iPhone zou beter diepte registreren voor augmented reality.

Dat schrijft Fast Company op basis van een anonieme bron. Apple zou het lasersysteem nog dit jaar aan één van de nieuwe iPhones willen toevoegen, maar of dat haalbaar is, is een tweede. Waarschijnlijk gaat het om de duurste iPhone, die waarschijnlijk iPhone 8 gaat heten. Die krijgt volgens geruchten als enige enkele topfuncties, zoals deze 3d-laser en een oled-scherm.

Het lasersysteem is met name belangrijk om diepte uit te lezen voor de camera van het toestel. Augmented reality-apps kunnen vervolgens beter bepalen waar objecten in de ruimte moeten staan. Daarnaast is de 3d-laser volgens de anonieme bron belangrijk voor een verbeterde autofocus bij foto's. Apple wilde niet reageren.

3d-sensor

Het is niet de eerste keer dat er gesproken wordt over 3d-sensoren in de nieuwe iPhone. De bekende analist Ming-Chi Kuo sprak al over zo'n laser voor de selfiecamera. Daarmee zou de telefoon het gezicht van de gebruiker beter herkennen, wat bruikbaar is als manier om de telefoon te ontgrendelen.

Ook zonder dat lasersysteem is augmented reality op de iPhone mogelijk. Dat bewijzen de eerste video's met demo's van ARKit, het augmented reality-platform van Apple voor ontwikkelaars. ARKit werd in juni aangekondigd tijdens de WWDC. Hiervoor maakt de iPhone alleen van de camera gebruik. Die deelt een ruimte in in vlakken waarop virtuele objecten en figuren geprojecteerd worden.

Commentaar: Apple loopt ineens voorop met AR