Nieuws

Facebook bouwt eigen dorp met Nederlands tintje

11 juli 2017 11:41

Met 1500 huizen, 12.000 vierkante meter winkelruimte, een dorpsplein en een hotel moet Willow Campus een heus Facebook-dorp gaan worden.

Door de economische ontwikkeling van Silicon Valley is het tekort aan betaalbare huizen een groot probleem geworden. Facebook laat het er niet bij zitten en wil nu zelf een heel dorp gaan bouwen, zo kondigt het bedrijf aan in een blogpost.

Uiteindelijk moeten er 1500 appartementen en 12.000 vierkante meter aan winkelruimte komen. Tegelijkertijd bouwt  het bedrijf 161.000 vierkante meter aan kantoorruimte bij en een flink hotel van 10.000 vierkante meter, allemaal tegenover het eigen hoofdkantoor.

Van de appartementen zal 15 procent onder de marktprijs worden aangeboden. Hiermee wil het Facebook tegemoetkomen aan de klachten over de techindustrie van lokale bewoners. De huizen in de buurt zijn namelijk niet meer te betalen voor 'normale' verdieners.

'Nederlands' architectenbureau

Aan het dorp zit ook een Nederlands tintje: de campus is ontworpen door OMA New York, de Amerikaanse tak van het architectenbureau van de Nederlandse sterarchitect Rem Koolhaas.

Het hele project is onderdeel van het Catalyst Housing Fund, een fonds dat Facebook met lokale overheden vorig jaar opzette om betaalbare huizen aan te bieden.

Begin 2021 moeten de eerste mensen intrekken in het dorp. Zij hoeven niet bij Facebook te werken om aanspraak te maken op een huis.