Nieuws

VR-simulator test nog niet aangelegde fietspaden

11 juli 2017 16:33

Met de VR-set CycleSpaces fiets je rond op fietspaden die nog niet bestaan. Gemeenten kunnen de paden zo alvast laten proberen.

Kijk naar rechts en je ziet een kapotte fiets geparkeerd, kijk naar links en je ziet graffiti op de muren gespoten. Niet de fijnste omgeving om doorheen te fietsen. Dit soort ongemakkelijkheden zijn allemaal te testen in de fietssimulator CycleSpaces. Je gaat op een fiets zitten, doet een VR-bril op en trapt door een virtuele wereld heen. De bel en het stuur hebben verder geen functie.

Terwijl je aan het fietsen bent, verandert de omgeving. Direct wordt aan de fietser feedback gevraagd over zijn ervaring. Het gaat om grote aanpassingen, zoals de kleur van het asfalt of de breedte van het pad, maar ook om hele kleine dingen, zoals de breedte van de stippellijn die het fietspad in twee delen splijt.

Gemeenten

"Gemeenten hoeven zo niet eerst een nieuw fietspad te bouwen voordat ze het kunnen testen", zegt Rens van der Meijs van CycleSpaces. De fietssimulator is ontstaan uit een project van de NHTV-hogeschool in Breda. De eerste opdrachtgever was dan ook de gemeente Breda.

Inmiddels is de fiets onderdeel van de VR-studio Atlantis Games en heeft ook de gemeente Schiedam de virtuele bril bij inwoners opgezet. Van der Meijs: "We zijn in gesprek met meer gemeenten. Sommige staan er echt om te springen."

CycleSpaces stond op de game-beurs Indigo in Utrecht, georganiseerd door de Dutch Game Garden.