Nieuws

Dronemaker DJI start vliegacademie in Enschede

6 juli 2017 11:33

Op Twente Airport gaat drone-fabrikant DJI vliegles aan brandweerlieden en ambulancepersoneel geven. We waren bij de presentatie.

Dat drones handige hulpjes zijn in noodsituaties, is uit verschillenden proefvluchten gebleken. Toch is de kans dat een brandweerdrone een huis komt blussen bijzonder klein. De bekendste drone-fabrikant ter wereld, DJI, wil nu in Enschede mensen opleiden om deze moeilijke taken uit te voeren. Het Chinese bedrijf ondertekent vandaag een samenwerking met Technology Base Twente voor een trainingsprogramma voor reddingswerkers.

Juiste voorzieningen

Volgens de verantwoordelijke wethouder Patrick Welman heeft DJI voor Enschede gekozen vanwege de oefenmogelijkheden. "De regelgeving rondom drones is heel ingewikkeld. Dan is een voormalig vliegveld erg interessant, want het is een controleerbare omgeving met de juiste voorzieningen", zegt hij tegen RTL Z. De brandweer in Enschede test nu al met een drone, maar dat is nog op kleine schaal. Via de samenwerking hoopt Welman dat het niveau van drone-reddingswerkers omhoog wordt gelift. 

Het is de bedoeling dat DJI voor lange termijn betrokken blijft bij het gebied en niet na een eenmalige cursus de biezen weer pakt. "Ze komen echt. Ze gaan hier echt investeringen doen." De wethouder van Economie & Werk zegt dat de intrede van DJI nu al 'tientallen banen oplevert'. Op de lange termijn moet het volledige gebied zelfs honderden mensen aan werk helpen.

Nokia test verkeerssysteem

De samenwerking is onderdeel van een sterke lobby van het gebied. Eerder sloot Nokia al een overeenkomst in Enschede, om zijn verkeersmanagementsysteem te testen.

Sinds maart van dit jaar is het vliegveld officieel geen militair vliegveld meer. Er is lang gesproken om het vliegveld te gaan gebruiken voor chartervluchten, maar toen dat niet lukte is het terrein naar de wetenschap gegaan. Nu zitten zowel de Universiteit Twente, als de hogeschool Saxion en de ROC op het terrein.

Volg ons op YouTube

Bright maakt vandaag een reportage bij het drone-testcentrum. Subscribe op ons YouTube-kanaal om de video niet te missen.

Meer over reddingsdrones

In Bright TV bezochten we al eens een Nederlands bedrijf dat een drone voor eerste hulp aan bootvluchtelingen ontwikkelt:

Lees ook: Rescue-robots: tech bij tegenspoed