Eerste gezinsauto op zonne-energie nu te koop

Eerste gezinsauto op zonne-energie nu te koop

30-06-2017 06:04 Laatste update: 26-04-2018 19:45

Een Eindhovense startup wil in 2019 de eerste gezinsauto op zonne-energie aan consumenten leveren.

De auto is nu al te koop en wordt gemaakt door het bedrijf Lightyear, dat al jaren aan het ontwerp sleutelt. "Er kan van alles misgaan en er zit veel werk in, maar het is een enorme uitdaging."

De auto wordt opgeladen met zonne-energie en kan op een volle batterij 400 tot 800 km rijden. Het bedrijfje van vijf oud-studenten, die eerder namens de Technische Universiteit Eindhoven meededen aan de bekende race met door zonne-energie aangedreven voertuigen in Australië, bracht de plannen vandaag naar buiten.


Meer lijken op normale auto

"De zonneauto die onze oprichters in 2013 in Australië hebben gepresenteerd, was niet echt conventioneel", vertelt de 27-jarige Tessie Hartjes, woordvoerder van Lightyear. "We gaan nu een zonneauto ontwerpen met meer comfort en gebruiksgemak en een mooi design, die eigenlijk niet zoveel verschilt van een normale auto."

De 'Lightyear One', die 119.000 euro gaat kosten en tot 180 km per uur kan rijden, zal volgens Hartjes een stuk minder afhankelijk zijn van oplaadpunten dan een normale elektrische auto. "Door middel van de zon die op de panelen schijnt, laadt de auto steeds een beetje bij. Daardoor hoef je veel minder vaak bij te laden." 

Enorme uitdaging

Alhoewel de zonneauto van Lightyear op zijn vroegst pas in 2019 op de weg zal rijden, kan hij al wel gereserveerd worden. Het team heeft inmiddels al 5 reserveringen binnen. Hartjes ziet erg uit naar het ontwikkelingsproces van de komende jaren. "Het is echt ontzettend gaaf", vertelt ze. "Er kan van alles misgaan en er zit veel werk in, maar het is een enorme uitdaging en kans voor Nederland en de rest van de wereld." 

Hoe de wagen er precies uit komt te zien wordt pas later bekendgemaakt. Hartjes: "Er moet nog veel gebeuren. Het design zit in zijn laatste fase en we hopen het prototype volgend jaar zomer af te hebben." Het bedrijf streeft ernaar om binnen vijf jaar 1000 auto's op de weg hebben.


Eerder: Eindhovense startup overweegt commerciële zonneauto