Nieuws

De 10 grootste veranderingen sinds de eerste iPhone

29 juni 2017 09:01

Het is vandaag 10 jaar sinds de release van de eerste iPhone. De belangrijkste veranderingen in het eerste iPhone-decennium op een rij.

1. Design

Leg de eerste iPhone naast de iPhone 7 en je ziet duidelijk de herkomst van de telefoon. Toch is er veel veranderd. Het duidelijkste is het formaat. De originele iPhone meet 115 x 61 x 11,6 millimeter. Bij de iPhone 7 is dat 138 x 67 x 7,1 millimeter. Groter, maar dunner. Het gewicht bleef redelijk gelijk, in tien jaar werd de iPhone slechts drie gram zwaarder. De iPhone 7 weegt 138 gram. Ook is het nieuwe toestel stofdicht en overleeft hij een halfuur tot een meter onder water. Dat hoefde je bij het origineel niet te proberen.

2. Scherm

De eerste iPhone had slechts een 3,5 inch display, de iPhone 7 heeft een scherm van 4,7-inch. De grootste iPhone, de 7 Plus, meet 5,5-inch. Ook op het gebied van resolutie is veel veranderd, van 320 x 480 pixels naar 1334 x 750. Het aantal pixels per inch is ook toegenomen, het beeld is daarmee flink scherper geworden.

Miniatuurvoorbeeld

3. Prijs

Er is een beroemd filmpje waarin toenmalig Microsoft-topman Steve Ballmer moet lachen om de prijs van de originele iPhone: 499 dollar. "Het is de duurste telefoon ter wereld en spreekt zakelijke gebruikers niet eens aan!" De originele iPhone kwam niet in Nederland uit, dus houden we voor de vergelijking even de dollarprijs aan. Inmiddels is een nieuwe iPhone van 500 dollar namelijk niet meer voor te stellen. De goedkoopste iPhone 7 kost tegenwoordig 649 dollar. Bij het Plusmodel begint de prijs bij 769 dollar.

4. Opslagruimte

Als je een iPhone 7 koopt, heb je de keuze uit drie versies: 32GB, 128GB en 256GB. Ook op het gebied van opslagruimte is de afgelopen tien jaar veel veranderd. De eerste iPhone was in twee versies beschikbaar, met 4GB of 8GB. Je moet er nu niet meer aan denken.

5. Camera’s

Ook de originele iPhone had al een camera. Althans, op de achterkant. Selfies maken deed je toen nog door de hele telefoon om te draaien en te hopen dat je erop stond, want een frontcamera was er niet. De iPhone uit 2007 was voorzien van een 2 megapixel-camera. De iPhone 7 heeft een 12 megapixel-camera. Selfies maken kan nu wel met een camera aan de voorkant in 7 megapixels.

Miniatuurvoorbeeld

6. Accu

De accu is in de afgelopen jaren misschien minder gegroeid dan je denkt. De eerste iPhone was uitgerust met een 1400 mAh-accu, terwijl de iPhone 7 het met een 1960 mAh-batterij doet. Tien jaar geleden maakte Apple de omvang van de accu zelf niet bekend, maar beloofde 'vijf uur aan gesprekstijd'. Wat dat betreft is er veel veranderd, want met de iPhone 7 krijg je tot veertien uur aan gesprekstijd.

7. Thuisknop

Hij begint nu een beetje verouderd te raken, maar tot nu toe heeft elk iPhone-model een thuisknop gehad. Er is echter veel veranderd. De iPhone 7 heeft bijvoorbeeld geen fysieke knop meer, maar geeft trillingen die je doen denken dat je iets indrukt. Daarnaast heeft de knop inmiddels een ingebouwde vingerafdrukscanner, iets wat de eerste iPhone ook niet had.

8. Meer power

De iPhone uit 2007 werd gezien als een krachtig apparaat. De telefoon was voorzien van 128MB aan werkgeheugen. Dat is na tien jaar flink verhoogd naar 2GB RAM, wat het toestel veel sneller maakt.

Miniatuurvoorbeeld

9. iOS

Niet alleen de hardware van de iPhone is volwassen geworden, ook de software heeft het afgelopen decennium grote stappen gemaakt. Het eerste besturingssysteem van Apple ondersteunde geen 3G en had geen apps van derden, want de App Store bestond nog niet. Inmiddels heeft iOS dat allemaal wel en nog veel meer. 

Het design veranderde met iOS 7, waardoor de software een stuk frisser oogde in vergelijking met vroeger. Ook belangrijk is dat iOS tegenwoordig een stuk meer open is voor ontwikkelaars dan voorheen, zodat je bijvoorbeeld alternatieve toetsenborden kunt installeren. Daarnaast gaat de focus ook steeds meer naar een koppeling met stembediening (Siri), gezondheid (HealthKit) en slimme apparaten in huis (HomeKit).

10. ​Koptelefoonaansluiting

Niet met elke verandering zal iedereen even blij geweest zijn door de jaren heen. De eerste iPhone had een 3,5 millimeter audiojack aan de bovenkant in het toestel voor een koptelefoon. Die verhuisde later naar de onderkant en sinds de iPhone 7 is die aansluiting helemaal verdwenen. Een koptelefoon aansluiten kan nu via de Lightning-poort, waar je de iPhone ook mee oplaadt, of via bluetooth. Daarover vielen aanvankelijk veel gebruikers, maar je hoort er relatief weinig iPhone 7-bezitters over klagen.

Uit ons archief: iPhone kraken

Toen Bright-hoofdredacteur Erwin in de herfst van 2007 zijn eerste iPhone binnen had, wilde hij er ook mee bellen. Daarvoor moest hij het toestel laten hacken, maar dat bleek nog niet zo makkelijk, getuige dit filmpje in de resolutie van destijds:

Meer over 10 jaar iPhone:

​De grootste veranderingen in de iPhone sinds de eerste versie

Quiz: test je kennis over de ​iPhone

Deze Nederlanders speelden grote rol bij de eerste iPhone