Nieuws

Getest: betalen met een ring

23 juni 2017 12:13

ABN Amro rest een ring voor contactloos betalen. Bram deed 'm al even om zijn vinger.

Gisteren liet ABN Amro weten dat het een ring en een horloge test om mee te betalen. In de wearables zit een NFC-chip verwerkt, die de bank aan de betaalrekening koppelt waardoor het een soort extra betaalpasje wordt. Volgens ABN is het hiermee de eerste bank in de wereld dat een debetrekening direct aan een wearable koppelt, eerder testen met creditkaarten waren er wel al.

Het gaat nu nog om een kleine test, onder zo'n twintig personen die vrijwel allemaal bij de bank werken, maar als het slaagt wordt het vanaf eind dit jaar mogelijk voor alle klanten om wearables te koppelen.

Nog niet vlekkeloos

In de korte test die ik heb gezien, moest de ring meerdere malen (tot wel vijf keer) tegen het betaalapparaat worden gehouden, voordat het apparaat de ring herkende als betaalpas.

Volgens de bank gaat het nog om een vroege test en is het ook afhankelijk van de gevoeligheid van het apparaat. Ook komt het nogal nauwkeurig hoe je je hand tegen het apparaat houdt.

Het is niet het doel van de bank om een eigen ring of horloge te gaan ontwikkelen, maar om dus open te staan voor productontwikkelaars.

Innovaties in de bankensector

De fintechsector is helemaal op gang gekomen. In de bankensector zijn allerlei kleine teams in een razend tempo nieuwe technische snufjes aan het klaarstomen. Het lijkt erop of de banken willen compenseren van de jaren gesloten, anti-innovatieve en saaie jaren.

ABN is daarin een van de koplopers. Bekendste voorbeeld is Tikkie, de rekeningdeelapp met meer dan 300.000 actieve gebruikers. De bank verdient er geen geld mee, maar haalt er wel veel waarde uit.