Nieuws

'Onbeperkte e-bookdienst goed voor minder bekende auteurs'

23 juni 2017 08:26

Veertigduizend Nederlanders en Belgen hebben Kobo Plus, de dienst waarbij je onbeperkt e-books kunt lezen, geprobeerd.

Daarvan stapt ongeveer driekwart na de gratis proefperiode van dertig dagen over op een betaald abonnement, stellen Kobo en Bol.com. Kobo Plus kost 10 euro per maand. Daarvoor kun je maximaal 15 boeken tegelijkertijd lezen op maximaal 5 apparaten.

Omdat ze gratis onbeperkt kunnen lezen, kiezen gebruikers van Kobo Plus volgens Bol.com en Kobo eerder voor minder bekende boeken en auteurs. Maar dat kan er natuurlijk ook mee te maken hebben dat er maar weinig bestsellers via Kobo Plus te lezen zijn. Volgens een inventarisatie van de Consumentenbond in maart van dit jaar waren maar zes van de zestig best verkochte boeken van dat moment via Kobo Plus te lezen.

Sinds de lancering van Kobo Plus in februari is het aanbod gestegen van 40.000 naar 80.000 titels, waarvan er ongeveer 18.000 Nederlandstalig zijn. Eind dit jaar hopen Bol.com en Kobo ongeveer 20.000 Nederlandse titels via Kobo Plus te kunnen aanbieden.

Gratis en illegaal

Volgens de twee bedrijven zijn e-readers nergens zo populair als in Nederland en België. De aanschaf van e-books blijft daar echter flink bij achter, hetgeen erop wijst dat we in de lage landen onze e-books bij voorkeur gratis en illegaal downloaden.

“Een van de redenen voor het lanceren van Kobo Plus is het terugdringen van illegale downloads, net zoals succesvolle streamingdiensten dit voor de film- en muziekindustrie hebben gedaan”, stelt Daniël Ropers van Bol.com dan ook. Volgens schattingen van Nederlandse uitgevers wordt voor 60 tot 80 procent van de e-books niet betaald.